Besplatan ljetni sportski program “Sportski praznici” okupio više od 13000 djece

Besplatan ljetni sportski program “Sportski praznici” okupio više od 13000 djece

Sportski praznici edukativan su ljetni sportski program Hrvatskog školskog sportskog saveza kojemu je glavni cilj uključiti djecu iz svih krajeva Hrvatske u sportske aktivnosti. S krajem školske godine većina sportskih programa, pogotovo u školskoj organizaciji, staje – a djeca i voditelji pokazali su interes za sudjelovanjem u organiziranim sportskim aktivnostima i tijekom ljetnih praznika.

Program se provodio četvrtu godinu zaredom uz podršku Ministarstva turizma i sporta, ovoga puta na čak 96 lokacija sa 194 kineziologa koji su djeci tijekom tri tjedna pružili mogućnost besplatnog sudjelovanja u sportskim aktivnostima, neke od kojih su bile potpuna novost učenicima koji su sudjelovali. Djeca su imala priliku družiti se na otvorenom, vježbati pod vodstvom svojih profesora, učiti o zdravoj prehrani, važnosti tjelesne aktivnosti te timskom radu i fair playu, ali i otkrivati nove sportove poput penjanja na umjetnu stijenu, streličarstva, kuglanja, taekwandoa, rolanja, veslanja, pa čak i kriketa i boćanja. Program je i ove godine bio u potpunosti besplatan za sve učenike. Svaki učenik dobio je majicu, te zdravi obrok – mnogi su voditelji organizirali prehranu u suradnji sa školskim kuhinjama, a neki su ostvarili suradnju s lokalnim dobavljačima i OPG-ovima.

Konačna brojka neopisivo je razveselila organizatore, koordinatore i sve provoditelje – više od 13 000 učenica i učenika svih uzrasta ove je godine svoje ljetno slobodno vrijeme provelo sa svojim profesorima u organiziranim sportskim aktivnostima. Izvještaji svakodnevno pristižu iz svih županija, kao i županijski prilozi koje objavljujemo na YouTube kanalu Hrvatskog školskog sportskog saveza, a koje možete pogledati OVDJE.

Organizatori zahvaljuju svim ovogodišnjim sudionicima sretni što se ovakav format pokazao izvrsnim i zanimljivim tisućama sudionika, a glavni tajnik HŠSS-a dr. sc. Ivan Dujić na kraju ovogodišnjeg programa zahvaljuje svima koji su na bilo koji način pomogli održavanju Sportskih praznika i potvrđuje:

„Osobno, i u ime ureda Hrvatskog školskog sportskog saveza, želim vam svima poručiti da ćemo se i dalje truditi razvijati školski sport te školske sportske, ali i edukativne aktivnosti i nastojati uključiti i zadržati što veći broj djece u sportu. Uz Sportske praznike razvijamo i provodimo još 10-ak projekata koji tijekom cijele školske godine streme uključivanju djece i mladih, profesora, ali i roditelja u besplatni organizirani oblik tjelesne aktivnosti. Za to nam i dalje najvažnija suradnja svih sportskih udruženja, škola i roditelja koji su kroz ovaj program dokazali da je suradnja moguća upravo na dobrobit te zdravlje i sreću naše djece.“ Već početkom nove školske godine nastavljaju se projekti Univerzalna sportska škola i Vježbaonica te Inkluzija u školskom sportu, a dodatne sportske aktivnosti ostvarit će se i kroz novi pilot-projekt „Aerobit s tatom, na penale s mamom“ čiji je glavni cilj vraćanje djece i mladih na sportska igrališta uz obiteljske sportske i edukativne aktivnosti.