Turizam u Kninu

Home / Turizam u Kninu

 

Postoje mjesta i gradovi čija nesvakidašnja ljepota u trenu zarobi srca posjetitelja, a jedan od takvih gradova je i grad Knin.
Naime, još u 19. stoljeću putopisci su opisivali Knin „čarobnim gradom” koji ima takvu ljepotu koja se ne može opisati. I nisu pogriješili. Jer kako drugačije doživjeti grad koji je okružen s devet visokih i moćnih planina i prekrasnim jezerima koja su zbog svojih čudesnih boja nazvana Šarenima, grad kroz koji protječe sedam bistrih i bogatih rijeka, među kojima i jedna od najljepših rijeka u Europi-Krka.
Grad poviše kojega se uzdiže mistična planina Dinara s najvišim hrvatskim vrhom iz koje se rađa nestvarno lijepi slap Krčić. Grad koji ima jednu od najljepših i najvećih srednjovjekovnih tvrđava u Europi u kojoj su svoju prijestolnicu prije tisuću godina imala četiri hrvatska kralja. Tvrđavu u kojoj ćete i danas sresti kralja i kraljicu, kraljevne i prinčeve i hrabre vitezove koji će vam ispričati neispričane priče iz svoje prebogate povijesti.
Druženje s drevnim građevinama, velebnim sakralnim objektima, rijekama, planinama, jezerima, šumama, slapovima, jahanje konja, biciklizam, kanuing, planinarenje, lov, ribolov, uživanje u domaćim delicijama, sve to možete doživjeti u ovom posebnom gradu koji čeka da se zaljubite u njega.
Grad čije su stanovnike strani antropolozi proučavali zbog posebnosti, hrabrosti, dobrote i neuobičajene gostoljubivosti koja će svakom posjetitelju učiniti boravak u Kninu još ljepšim sa željom da se opet vrati i uživa u svemu navedenom.

 

ŠTO POSJETITI:

Kninska Tvrđava – Jedna od najvećih i najstarijih tvrđava, drevna kninska Tvrđava svojom ljepotom i mističnošću brzo i lako zarobljava srca posjetitelja te ih uvijek iznova oduševljava i opčinjava svojom tajnovitom ljepotom i neispričanim pričama. Šetnja tvrđavom je hod kroz vrijeme u društvu starih zidina i bastiona, hod koji pobuđuje maštu i stvara iskustvo koje se ne zaboravlja. Kninska Tvrđava se može podijeliti na pet dijelova. Najstariji dio jest gornji grad, odnosno Kaštel Knin. Tu je bilo sjedište starohrvatske države i kraljeva. Mostovima se iz Kaštel Knina dolazi u Kaštel Lab na kojem se nalazi metalni stup sa hrvatskom zastavom te spomenik prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu. Iz Laba se posjetitelji spuštaju u Garišta, Belveder i Donji grad, a i sami ulaz u tvrđavu je preko pokretnog drvenog mosta. Kada završi šetnja kroz vrijeme, na tvrđavi vas čekaju muzeji i galerije, spomen sobe čuvenih kninjana, spomenik prvom hrvatskom predsjedniku i večera na krovu grada, točno stotinu metara iznad Knina s pogledom na kninsko polje okruženo moćnim planinama.

 

Rijeke Krka i Krčić – Jedna od najljepših i najneobičnijih, ali i najzagonetnijih europskih rijeka je rijeka Krka, čarobna i enigmatična koja zrači svojom meditativnom mirnoćom, sve do slapova. Tamo se mirnoća pretvara u snagu koja oduzima dah. Njeni najljepši ukrasi- slapovi i+nisu tek fizičke zapreke u vodenom toku nego živa bića koja se rađaju, rastu i umiru. Krka ima 2 sutoka, 5 pritoka, 7 slapova i 11 jezera. Krka je po brojnosti ribljih vrsta najbogatija rijeka jadranskog sliva i cijenjena je kao ihtiološki spomenik najviše svjetske kategorije.
Rijeka Krčić izvire u podnožju najvišeg planinskog vrha u Hrvatskoj, a onda se nakon 10,5 kilometara toka slapom ulijeva u izvor Krke.
Dinara – Teško je ne zaljubiti se u iskonsku snagu Dinare, u njene boje, u njenu tajnovitost. Kada se kaže Dinara, misli se istodobno na tri zemljopisna pojma: na Dinarsko gorje, na planinu Dinaru i na Dinaru-najviši planinski vrh Hrvatske. Planina Dinara je prirodna granica između Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Ona dijeli dva klimatski različita područja- mediteransko i kontinentalno.
Kad čuju riječ Dinara žitelji Knina i kninskog kraja pomisle na dio Dinare koji se propinje u 1831 metar visok vrh, masiv dugačak 20 i širok 10 kilometara koji na kninskoj strani završava slapom Krčić, a na suprotnoj jednako nevjerojatno, dubokim, snažnim izvorima rijeke Cetine.

Sakralna baština – Godine 2015. Knin je dobio novu velebnu crkvu. Kao poveznica povijesti, sadašnjosti i budućnosti, nova crkva u Kninu nosi naslov Gospa Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta po praliku „Gospe Velikog Zavjeta” najstarijem poznatom liku Gospe u hrvatskom narodu, pronađenom u Biskupiji kod Knina. Crkva sadrži poveznicu hrvatskog kraljevstva i katoličke vjere koja živi u hrvatskom narodu od doseljenja na ove prostore do danas. Sakralni objekt koji je postao jedan od simbola Knina je i crkva Sv. Ante. Crkva se počela graditi u 18. stoljeću, a do današnjih dana više je puta nanovo građena i obnavljana. U Kninu su još dvije katoličke crkve, Sv. Josipa i Sv. Jakova te dvije pravoslavne Pokrova Presvete Bogorodice i Sv. Georgija.

 

Muzeji – Centar muzejskih događanja u gradu je Kninski muzej na tvrđavi. U stalnom postavu izložena je etnografska, a u postavu arheološka te jednim dijelom kulturno-povijesna i geološko-paleontološka građa. Tu su i spomen sobe čuvenih kninjana, akademika Hrvoja Požara i Nikica Slavića.
Na Tvrđavi je i stalni postav Oluja ’95 otvoren 2015. godine koji brojnim dokumentima i artefaktima živo svjedoči vremenu ponosa i slave i najvećoj pobjedi u suvremenoj hrvatskoj povijesti.

Događanja:

Kninska tvrđava početkom lipnja uranja u svoj prirodni vremenski ambijent, u srednji vijek s vitezovima, opsadama, vatrenim bitkama, kraljem i kraljicom. Kao pomoću nekog vremenskog stroja posjetitelji bivaju vraćeni u 11. stoljeće kada je Knin bio kraljevski grad. U vrijeme hrabrih vitezova koji se bore za ruku kraljevne, u vrijeme srednjovjekovnih plesova, srednjovjekovne kuhinje i načina života. Sve to, iz godine u godinu, sve brojnijim posjetiteljima pruža manifestacija Zvonimirovi dani koja se nastavlja u Zvonimirovo ljeto. Posjetiteljima se nudi mnoštvo aktivnosti u srednjovjekovnom parku u kojem se osim streličarstva mogu okušati u kovanju novčića.
Centar Hrvatske Knin postaje 5. kolovoza. Toga dana slavi se Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja te godišnjica Vojno redarstvene operacije „Oluja“. Slavi se najznačajnija pobjeda u novijoj hrvatskoj povijesti, a na proslavi, uz bogati kulturni i zabavni sadržaj, u Kninu bude i po stotinu tisuća gostiju. Knin ima i svoj Festival suvremene duhovne glazbe „Salve Regina“ koji se održava ispred Gospine crkve krajem srpnja, zatim Međunarodnu Smotru folklora na glavnom trgu početkom kolovoza, Festival ruralne kulture na obali Krke u drugoj polovici kolovoza te Božićni program pod nazivom Advent u Kninu. Oni koji vole suvremenu rock glazbu, uživat će u koncertima koji se tokom cijele godine organiziraju u kninskim koncertnim prostorima i na otvorenom.
Zaštitnik grada: Zvonimirovi dani uvertira su u veliku feštu, Blagdan sv. Ante i Dan grada Knina, 13. lipnja. Toga dana održava se procesija ulicama grada kao i večernje druženje uz koncerte, koje Kninjani i gosti ne propuštaju.

 

Što doživjeti:

Kninski kraj postaje neizostavna ruta za bicikliste, kako za rekreativce, tako i za profesionalce. Mogu birati između cestovnih i makadamskih staza. A hoće li biciklirati uz Krku i Krčić do izvora Cetine, ili će pak njihov izbor biti obiteljske staze za mirnu vožnju ili možda staze koje jamče adrenalinsko iskustvo ovisi upravo o njima.
Vozeći se kanjonom rijeke Krčić biciklisti uživaju u jednom od najmanje zagađenih vodenih tokova Europe, ali i u fascinirajućim geološkim oblicima zbog kojih kanjon spada među najljepše hrvatske krajolike. Osim kanjona biciklisti se susreću i s čudesnim izvorima Cetine i Krke, slapom Krčić, mističnom i moćnom Dinarom i drevnom tvrđavom. Svim biciklistima na usluzi su licencirani bike vodiči.
Još jedna u nizu aktivnosti koje Knin nudi posjetiteljima su lov i ribolov. O ribolovu računa vodi vrlo aktivno Športsko ribolovno društvo Krka koje poribljava kninske vode, brine se o vodotokovima, osmišljava turističku ponudu te organizira natjecanja, čak i na međunarodnoj razini. Potočna pastrva lovi se na Krki, Zrmanji, Butižnici s akumulacijom Golubić, Kosovčici i Orašnici. Na Krki se još lovi i endemska mekousna pastrva, a na Šarenim i Burumskim jezerima love se šaran, amur, linjak, štuka i pastrva.
Knin ima dugu i bogatu tradiciju lova. Lovačka udruga Dinara postoji više od 100 godina te gospodari površinom od oko 500 km 2 različite konfiguracije, od polja na 200 m nadmorske visine do planine na 1831 m nadmorske visine. Lovište je nastanjeno zecom, srnećom divljači, divljom svinjom, lisicom, vukom i divljom mačkom te povremeno medvjedom i divokozom. Od pernate divljači nastanjeno je jarebicom, patkom, a sezonski šljukom i prepelicom. Za lovni turizam na području Knina potrebno je javiti se aktivistima udruge.
Kao što je za ribolovce i lovce, Knin je raj za planinare i krotitelje voda. Osim najvišeg planinskog vrha u Hrvatskoj (Dinara-Sinjal 1831 m), tu su i brojni drugi izazovi. Knin je naime okružen planinama, počevši od sjevera: Orlovicom, Vilicom, Plješevicom, Bukovcem, Badnjom, Dinarom, Kozjakom, Svilajom i Prominom.

 

Postoji i mali problem za sve one koji se odluče na planinarenje. A to je – da završe u bajci, u nestvarno lijepom krajoliku ispunjenom gustim šumama, velikim stijenama, planinskim pašnjacima, prirodom netaknutom od samoga stvaranja. I ako samo malo daju mašti za volju, eto problema, bajka je tu. Možda naletite i na vilinsko kolo o kojem su pripovijedali stari ljudi. Kada od sve te ljepote budete iscrpljeni, čeka vas lijepo uređeni planinarski dom Brezovac (1050 m) u prekrasnoj bukovoj šumi, kapaciteta 36 ležajeva s kuhinjom. Otvoren je za posjetitelje i planinare svaki vikend i po najavi Planinarskom društvu Dinara. U Kninu djeluje i Planinarsko društvo Troglav koje je provelo prvu planinarsku školu. Knin ima i sedam rijeka i rječica i idealan je za njihovo savladavanje plovilima. A druženje s krasnim i čistim kninskim vodama opet krije istu zamku – da se nađete u bajci. Usluge kanuinga posjetiteljima pružaju Ekološka udruga Krka i Udruga Grabarije.

Jahanje konja u prekrasnom prirodnom ambijentu predstavlja izazov, odmor, užitak, rekreaciju, ali i terapiju. Udruga Grabarije godinama pruža građanima Knina i gostima usluge terapijskog i rekreacijskog jahanja i za te potrebe je educirala pet licenciranih osoba koje imaju status voditelja terapijskog jahanja. Gosti Knina mogu uživati i u foto safariju u pitoresknim područjima planina i šuma koje okružuju Knin.

OKOLICA KNINA:
Kulturno-povijesne i prirodne čari ima i kninska okolica. Jedno od najznačajnijih arheoloških nalazišta u Hrvatskoj zasigurno je Biskupija kod Knina. Prije se Biskupija zvala Pet Crkava na Kosovu, što je i potvrđeno nalazima starohrvatskih crkava na lokalitetima Crkvina, Stupovi, Bukorovića podvornica, Lopuška glavica i Sveta Trojica. U Biskupiji se nalazi katolička crkva sv. Marije sagrađena po planovima Ivana Meštrovića 1938. godine na mjestu bazilike iz 9. stoljeća. U Cetini su ostaci katoličke crkve sv. Spasa iz 9. stoljeća. To je jedan od najbolje očuvanih spomenika ranosrednjovjekovnog sakralnog graditeljstva u Hrvatskoj. Blizu Kistanja se nalazi Manastir sv. Arhanđela koji se u pisanim dokumentima prvi puta spominje 1402. godine. Manastir je izgrađen kao zadužbina Jelene Šubić, udovice hrvatskog kneza Mladena III. Šubića. Nedaleko od Ivoševaca nalaze se ostaci rimskog vojnog logora – grada Burnuma. Sagrađen je na važnom graničnom području Delmata i Liburna da bi se osigurala pacifikacija ovog dijela Ilirika, a u njemu je boravila i XX. legija rimske vojske. Blizu Ivoševaca se nalazi i prekrasni drevni rimski amfiteatar. U kninskoj okolici nalaze se i Šarena jezera (put Biskupije), Manojlovački slapovi (kod Kistanja) te Bilušića buk (kod Radučića), prirodne kreacije koje odreda oduzimaju dah posjetitelju.