Grb i zastava

Home / Grb i zastava

Grb i zastava Grada Knina

grb gradaDanašnji grb Grada Knina temelji se na povijesnom grbu.
Povijesni grb Knina novijeg je datuma, temelji se na pečatu kninske općine iz 1877. godine, a prvi put je objavljen u heraldičkmoj literaturi 1904. u knjizi H.G. Strohl, Stadte Wappen von Osterreich – Uugmn, izmijenjeno i dopunjeno izdanje, Beč 1904. (u plavom štitu na zelenome tlu bijelo janje, srebrno-bijele boje stupa nalijevo)

Po odobrenji Ministarstva pravosuđe, uprave i lokalne samouprave Gradsko vijeće Grada Knina 2001. godine utvrdilo je opis i izgled današnjeg grba Statutarnom odlukom.

gonfalon zastava

STATUTARNA ODLUKA o grbu i zastavi Grada Knina

 

Prihvaćena: 13. travnja 2001. Odobrena: 20. kolovoza 2001. (/P)
Dizajn: Heraldic Art d.o.o. Rijeka redizajn prema povijesnom uzorku
Odobreni blazon grba: U plavome srebrno/bijelo janje sa zlatnom/žutom aureolom, okrenuto glavom ulijevo pridržava desnom nogom zlatni/žuti križ, gore desno zlatna/žuta kruna hrvatskih kraljeva.
Odobreni opis zastave: Zastava omjera 1:2 crvene boje sa žuto obrubljenim grbom Grada u sredini.

U štitu trokutastog (srcolikog) oblika, u plavom polju, bijeli (srebrni) Jaganjac Božji (AGNUS DEI) udesno, glave sa zlatnim (žutim) oreolom okrenute ulijevo, desnom nogom drži zlatni (žuti) križ, gore desno zlatna kruna hrvatskih kraljeva. (Čl. 4, Statutarna odluka, 2001.)
U štitu trokutastog (srcolikog) oblika u plavome srebreno/bijelo janje sa zlatnom/žutom aureolom, okrenuto glavom ulijevo pridržava desnom nogom zlatni/žuti križ, gore desno zlatna/žuta kruna hrvatskih kraljeva. (Čl. 5, Statutarna odluka, 2006.)
Grb Grada Knina je: u plavome srebrno/bijelo janje sa zlatnom/žutom aureolom, okrenuto glavom ulijevo pridržava desnom nogom zlatni/žuti križ, gore desno zlatna/žuta kruna hrvatskih kraljeva. (Čl. 5, Statut, 2009.)
Grb Grada Knina je: u plavom srebrno/bijelo janje sa zlatnom/žutom aureolom, okrenuto glavom ulijevo pridržava desnom nogom zlatni/žuti križ, gore desno zlatno/žuta kruna hrvatskih kraljeva. (Čl. 5, Statut, 2013.)

Opisi zastave: (ut supra Čl. 4, Statut, 2001.)
Zastava Grada je jednobojna, crvene boje, dimenzija omjera duljine i širine je 2:1. U sredini zastave, na sjecištu dijagonala nalazi se grb Grada Knina, obostrano obrubljen zlatnim rubom. Svečana zastava je dimenzija 80 x 160 cm, jednobojna crvene boje, dvostruko skrojena i podstavljena. Materijal izrade je atlas-svila visokog sjaja, boje u skladu s likovnim rješenjem, ili s odabranim uzorkom materijala, na rubovima obrubljena zlatnim rubom a na dnu repa zlatnim resicama. U sredini gonfalona nalazi se grb Grada, iznad grba zlatnim slovima ispisan natpis: Grad Knin, a sva zlatna slova obrubljena su zlatnom konturnom bojom. Ispod grba kao i u repovima gonfalona ucrtane su grančice vinove loze i masline, zlatno obojane, obrubljene zlatnom konturnom bojom. Ukrasnim štapom za ovjes od drva ili mesinga, gonfalon se postavlja na masivno od željeza iskovano postolje obojano zlatnom bojom. Pribor za nošenje zastave je drveno ili mesingano ukrasno koplje visine H = 2,8 m. (Čl. 5, Statutarna odluka, 2001.)

Zastava Grada je jednobojna, crvene boje, dimenzija omjera duljine i širine je 2:1. U sredini zastave, na sjecištu dijagonala nalazi se grb Grada Knina, obostrano obrubljen zlatnim rubom. Svečana zastava je dimenzija 80×160 jednobojna crvene boje, dvostruko skrojena i podstavljena. Materijal izrade je atlas svila, visokog sjaja, boje u skladu s likovnim rješenjem. Zastava je na dnu izrezana u četiri repa, obrubljena je trakama boje starog zlata, a na dnu repova ukrašena zlatnim resicama. U sredini gonfalona nalazi se grb Grada, a iznad grba zlatnim slovima ispisan je naziv Grad Knin, ispod grba naslikane su grančice, desno loze, lijevo masline. Slova i grančice obojane su zlatnom bojom i obrubljene zlatnom reljefnom konturom. Pribor za ovjes gonfalona sastoji se od mesinganog štapa s kuglama, zlatnog špaga (cordona) s prstenom i cufićima. Pribor za nošenje i postav gonfalona sastoji se od mesinganog koplja visine H = 2,8 m s kukicom za ovjes prstena i kovanog masivnog pozlaćenog postolja za postav kompleta. (Čl. 6, Statutarna odluka, 2006.)
Zastava Grada Knina je crvene boje sa žuto obrubljenim grbom Grada Knina u sredini. Omjer širine i dužine zastave je 1:2. Svečana zastava (gonfalon) Grada Knina je dimenzija 80×160, jednobojna crvene boje, dvostruko skrojena i podstavljena. Materijal izrade je atlas svila, visokog sjaja, boje u skladu s likovnim rješenjem. Zastava je na dnu izrezana u četiri repa, obrubljena je trakama boje starog zlata, a na dnu repova ukrašena zlatnim resicama. U sredini gonfalona nalazi se grb Grada, a iznad grba zlatnim slovima ispisan je naziv Grad Knin, ispod grba naslikane su grančice, desno loze, lijevo masline. Slova i grančice obojane su zlatnom bojom i obrubljene zlatnom reljefnom konturom. Pribor za ovjes gonfalona sastoji se od mesinganog štapa s kuglama, zlatnog špaga (cordona) s prstenom i cufićima. Pribor za nošenje i postav gonfalona sastoji se od mesinganog koplja visine H=2,8 m s kukicom za ovjes prstena i kovanog masivnog pozlaćenog postolja za postav kompleta. (Čl. 5, Statut, 2009.)

Zastava Grada Knina je crvene boje sa žuto obrubljenim grbom Grada Knina u sredini. Omjer širine i dužine zastave je 1:2. Svečana zastava (gonfalon) Grada Knina je dimenzija 80×160, jednobojna crvene boje, dvostruko skrojena i podstavljena. Materijal izrade je atlas svila, visokog sjaja, boje u skladu s likovnim rješenjem. Zastava je na dnu izrezana u četiri repa, obrubljena je trakama boje starog zlata, a na dnu repova ukrašena zlatnim resicama. U sredini gonfalona nalazi se grb Grada, a iznad grba zlatnim slovima ispisan je naziv Grad Knin, ispod grba naslikane su grančice, desno loze, lijevo masline. Slova i grančice obojane su zlatnom bojom i obrubljene zlatnom reljefnom konturom. Pribor za ovjes gonfalona sastoji se od mesinganog štapa (cordona) s prstenom i cufićima. Pribor za nošenje i postav gonfalona sastoji se od mesinganog koplja visine H=2,8 m s kukicom za ovjes prstena i kovanog masivnog pozlaćenog postolja za postav kompleta. (Čl. 5, Statut, 2013.)

 

hr)si-kn8xPovijesni grb Grada Knina