Čestitka gradonačelnice u povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja te 20. obljetnice VRO

Donosimo čstitku gradonačelnice Grada Knina Josipe Rimac u povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja te 20. obljetnice VRO “Oluja”

Hrvatice i Hrvati domovinske i iseljene Hrvatske,

prije četvrt stoljeća nužno nam je trebala državotvorna misao prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, a posebice nadahnuće i domoljubni zanos hrvatskih branitelja u njihovoj veličanstvenoj žrtvi za slobodnu i samostalnu Hrvatsku.

Blagdan koji je pred nama, Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja bezuvjetno možemo proglasiti najvećim danom bogate i bremenite povijesti hrvatskoga naroda.

Upravo toga datuma, 5. kolovoza, ćemo proslaviti veličanstvenu pobjedu hrvatske vojske i izraziti duboku zahvalnost svim hrvatskim braniteljima sudionicima akcije.

Pobjedom u VRO „Oluja“ ostvarena je težnja mnogih naraštaja hrvatskog naroda koji su se kroz povijest borili za ostvarenje nacionalne slobode i državne samostalnosti i nezavisnosti. Budimo ponosni na to povijesno postignuće koje s punim pravom možemo zvati danom svih naših hrvatskih pobjeda.

Hrvatski čovjek znao je od samih početaka da je Domovinski rat čist i pravedan. Oslobađajućom presudom hrvatskim generalima Gotovini, Markaču i Čermaku dobili smo i međunarodnu institucionalnu potvrdu da Domovinski rat nema mrlju i da su naši generali, a shodno tome i svi hrvatski branitelji, časno služili Domovini.

Prije dvadeset godina na drevnoj kninskoj tvrđavi, hrvatski barjak bio je simbol slobode i pobjedničkog duha.

Upravo stoga, drage moje Hrvatice i Hrvati te sve građanke i građani Republike Hrvatske, koji poštujete i volite jedinu nam domovinu Hrvatsku, pozivam Vas da dana 5. kolovoza 2015. godine u Kninu dostojanstveno proslavimo Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja te 20. obljetnicu VRO „Oluja“ .

U znak sjećanja na one koji su dali živote za slobodnu i nezavisnu Hrvatsku, posebno slobodan Grad Knin, u čast svim hrvatskih braniteljima, članovima obitelji poginulih i umrlih hrvatskih branitelja i svim hrvatskim domoljubima kao i svima onima koji su na bilo koji način zaslužni što danas imamo slobodnu i nezavisnu Hrvatsku – izvjesimo zastave na naše domove i dostojanstveno i ponosno proslavimo ovaj veliki državni blagdan! Neka ovaj sveti dan hrvatske povijesti ne bude slavljen samo danas, već dovijeka budimo ponosni na naše časne heroje i na naše velebne pobjede.

Nikad nemojmo dopustiti nikome da nam ugasi luč slobode, koju su svome hrvatskom narodu podarili ponosni hrvatski branitelji.

U ime Grada Knina i svih njegovih građana svim hrvatskim građankama i građanima čestitam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja te 20. obljetnicu VRO „Oluja“.

Gradonačelnica Grada Knina
Josipa Rimac