Kolinda Grabar-Kitarović svečano prisegnula za prvu hrvatsku predsjednicu, među uzvanicima i gradonačelnica Josipa Rimac

Kolinda Grabar-Kitarović danas je nešto iza 12 sati na Trgu sv. Marka svečano je prisegnula za prvu hrvatsku predsjednicu i time započela petogodišnji mandat.

Prisegom na Ustav RH pred predsjednicom Ustavnoga suda Jasnom Omejec i sucima toga suda, Grabar-Kitarović je svojom čašću prisegnula na savjesno i odgovorno obavljanje dužnosti predsjednice Republike, na dobrobit hrvatskog naroda i svih hrvatskih državljana. 

Obvezala se da će se držati Ustava i zakona, brinuti se za poštovanje ustavnopravnog poretka Republike Hrvatske, bdjeti nad urednim i pravednim djelovanjem svih tijela državne vlasti, čuvati nezavisnost, opstojnost i jedinstvenost države Hrvatske. 

Svečanu prisegu je završila riječima “Tako mi Bog pomogao” uz gromoglasni pljesak i skandiranje okupljenih “Hrvatska, Hrvatska”, a potom i potpisala prisegu te od sutkinje Omejec primila predsjedničku lentu. 

U prvim redovima na polaganju prisege prve hrvatske predsjednice u povijesti bili su i dvoje Kninjana, kninska gradonačelnica i članica Predsjedništva HDZ-a Josipa Rimac te šibensko-kninski dožupan Tomislav Vrdoljak.

Inauguracija6 Inauguracija5 Inauguracija3 Inauguracija2