Ministar turizma u Kninu: Sufinancirat ćemo projekte razvoja kninskog turizma

Knin je danas, po prvi put, posjetio jedan ministar turizma.

Ministar turizma Darko Lorencin je istaknuo kako Knin ima velike turističke potencijale, od tvrđave do prelijepe prirode te da će Ministarstvo nastaviti sufinancirati projekte razvoja kninskog turizma.

– Uvijek preporučujemo nadovezivanje na postojeće inicijative, a to su kninska tvrđava, Oluja i muzejski postav, prelijepa priroda, prelijepo okruženje i početak Krke. To su atributi i potencijali koji su se, kako vidimo, počeli iskorištavati. Ministarstvo je već i prepoznalo neke poput pješačke staze koju sufinanciramo. Sufinancirat ćemo i dalje i druge projekte. Posebno nas veseli da se na javni poziv koji je trajao proteklih nekoliko tjedana vezanih za program „365“ javio i uključio i Knin. Knin će putem inicijative „365“ imati mogućnost kreirati aktivnosti, dobiti podršku i promovirati se na ciljanim tržištima s točno određenim proizvodima – rekao je Lorencin i dodao da je Knin nužno povezati s ostalim destinacijama.

– Knin je destinacija sa svojim obilježjima, povijesnim i prirodnim i treba ga povezivati s ostalim destinacijama poput Nacionalnog parka Krka istovremeno oživljavajući gospodarske aktivnosti, a posebno poljoprivrednu proizvodnju. Ti potencijali se s vremenom, postupno, moraju iskoristiti te kreirati i uobličiti u turistički proizvod  Radit će se i na privlačenju turista iz priobalnih destinacija. Također, treba privući i turiste koji nemaju za svoj cilj kupanje i boravak na plaži nego ih zanima aktivni turizam  i prirodno okruženje, a tu Knin ima ogroman potencijal – referirao je ministar Lorencin.

Kninska gradonačelnica Josipa Rimac zahvalila se Lorencinu kao prvom ministru turizma koji je posjetio Knin podsjetivši na potencijale koje taj grad ima.

– Ministar Lorencin je prvi ministar turizma koji je posjetio Knin i to nešto znači. Drago mi je da su prepoznati svi naši projekti, uključujući i šetnicu i ovaj splav s kojim ćemo sad zaploviti, a što je, uz Grad i Županiju, sufinanciralo upravo Ministarstvo turizma. Moramo spomenuti da Knin ima sedam rijeka, kao sedam bisera, a ima i najviši vrh Hrvatske i sve su to veliki turistički potencijali. Onih 25 milijuna kuna iz Europskih fondova ćemo utrošiti upravo u pravcu da se razvijamo kao turistička destinacija. Imamo volje i vjerujemo da ćemo u tome uspjeti – ustvrdila je gradonačelnica posebno se osvrnuvši na tvrđavu kao posebnu destinaciju.

– Kninsku tvrđavu, ne računajući 5. kolovoza, posjeti 20 tisuća ljudi godišnje, a naša je želja da taj broj prijeđe 100 tisuća.  Nastojat ćemo privući i školske uzraste, ali i turiste koji posjećuju Šibensko-kninsku županiju. Svima ćemo prezentirati hrvatsku povijest od Kralja Zvonimira i najstarijih arheoloških nalazišta do Muzeja Oluje. Preduvjet za valorizaciju tvrđave je i gastronomska ponuda, a to ćemo dobiti kroz projekt uređenja tvrđave, odnosno otvorenja četiri ugostiteljske terase od samog ulaza do vrha tvrđave – kazala je Rimac.

Ministra Darka Lorencina u Kninu su dočekali gradonačelnica Josipa Rimac sa suradnicima, župan Goran Pauk te predstavnici kninske Turističke zajednice, Kninskog muzeja i Ekološke udruge Krka te su zajedno, splavom, zaplovili Krkom, obišli slap Krčić te se na kraju popeli na kninsku tvrđavu.

Kninska gradonačelnica i župan te brojni domaćini dočekali su ministra s majicama na temu obilježavanje 20. obljetnice Oluje u Kninu.