Ministar zdravlja svečano otvorio veteransku bolnicu u Kninu

Ministar zdravlja Siniša Varga svečano je danas na kninskoj bolnici otkrio ploču „Opća i veteranska bolnica Hrvatski ponos Knin“ čime je veteranska bolnica i službeno započela s radom.

 

– Polako se stvaraju infrastrukturni uvjeti, nabavlja se oprema, a uskoro će na trećem katu biti opremljena i fizikalna terapija.  Vjerujem da će veterani od Dubrovnika do sjeverozapada Hrvatske prepoznati ovu bolnicu kao svoju i da će iskoristiti potencijal vrhunskog osoblja bolnice. Zahvaljujem se upravi bolnice, gradonačelnici i županu na susretljivosti i razumijevanju i zato što su prepoznali ovaj veliki projekt. Neka sredstva smo doznačili kroz opremu, ali planiramo i napraviti preinake vezane za decentralizirana sredstva te ćemo kroz HZZO osigurati i dodatna sredstva za pojačanu skrb prema braniteljskoj populaciji. Osim što je bolnica veteranska, ona ostaje i civilna bolnica  – referirao je ministar Varga.

– Prava stvar je došla u pravi grad. Knin zaslužuje imati ovu bolnicu i ovaj projekt ima našu veliku podršku – kazao je šibensko-kninski župan Goran Pauk.

– O ovome su kninske braniteljske udruge s Gradom i ministarstvom razgovarale još od 2011. godine i drago mi je da je to sada realizirano. S obzirom da se u Knin doselilo dosta ljudi iz čitave Hrvatske i BiH, uključujući i pripadnike HVO-a te uz činjenicu da na području Knina ima oko 1.500 pripadnika aktivne vojske koji će sutra, u miru, imati potrebu za liječenjem, veteranska bolnica u Kninu je opravdana. Također, za sve građane Knina će ovo također značiti bolju zdravstvenu zaštitu – ustvrdila je kninska gradonačelnica Josipa Rimac.

– Veteranima je na raspolaganju cijela bolnica, a posebno treći kat. Zainteresiranost je velika i puno je upita od strane branitelja. Veterani će imati prednost u odnosu na druge osiguranike – otkrila je sanacijska upraviteljica bolnice Antonela Karačić dodavši da je za potrebe veteranske bolnice ministarstvo doznačilo milijun kuna.

Osim u Kninu u Hrvatskoj djeluju ili će djelovati još dvije veteranske bolnice i to u Vukovaru i Zaboku.