Na današnji dan 1944. oslobođen je grad Knin od nacističkih okupacijskih snaga

Dana 3. prosinca 1944. godine u ranim jutarnjih satima grad Knin  i okolna mjesta su oslobođena od nacističkih okupacijskih snaga. Tim činom je završeno oslobađanje teritorija Dalmacije u 2. svjetskom ratu.

Upravo se ta operacija smatra najkrvavijom bitkom u povijesti dalmatinskih krajeva i u njoj je sudjelovalo oko 40.000 boraca NOVJ i 24.000 nacističkih vojnika sa suradnicima. Smrtno je stradalo 6555 njemačkih vojnika te je zarobljeno 4285, uz napomenu  da su brojni zarobljenici pogubljeni bez suđenja. Broj stradalih pripadnika oslobodilačkih snaga je iznosio 677 poginulih, 2439 ranjenih i 126 nestalih.

Ovom je Operacijom završeno razdoblje velikih stradanja pučanstva i razaranja materijalne imovine našeg područja u 2. svjetskom ratu.

Izaslanstvo Grada Knina predvođeno gradonačelnikom dr.sc. Markom Jelićem i predsjednicom Gradskog vijeća gđa. Vedranom Požar položilo je vijenac i zapalilo svijeću na Središnjem križu na gradskom groblju za poginule borce za oslobođenje te sve nevine žrtve 2. svjetskog rata na našem području.