Na kninskom Veleučilištu Marka Marulića danas je svečano otvorena nova akademska godina 2015/2016, a danas je ujedno i prvi studentski dan za 142 brucoša kninskog veleučilišta.

Novu akademsku godinu svečano je otvorila vršiteljica dužnosti dekana Lovorka Blažević, najprije se obrativši profesorima.

– Vjerujem da će u ovoj akademskoj godini vladati pozitivno ozračje te da ćete svoje znanje, stručnost i sposobnost prenijeti na naše studente, ali i na veleučilište u cjelini – obratila se profesorima vršiteljica dužnosti dekana te uputila obećanje studentima.

– Obećavam da ćemo učiniti sve da se ovdje što ugodnije osjećate te vam pružiti sve potrebne uvjete kako bi vaš put prema stjecanju akademskih naziva bio uspješan. Budite uporni i otvoreni za usvajanje novih znanja i vještina jer je znanje blago koje svoga vlasnika svugdje prati – poručila je studentima Lovorka Blažević.

Studente je pozdravio i kninski gradonačelnik Nikola Blažević.

– Siguran sam da ste donijeli dobru odluku izabravši kninsko veleučilište. Ovdje ćete sasvim sigurno steći potrebna znanja uz pomoć kojih ćete kasnije ostvariti svoje profesionalne i životne ambicije i ciljeve. Profesori su stup ovoga veleučilišta, a vi ste krvotok ovoga sustava i bit ćete uvijek u centru interesa vaših profesora – kazao je gradonačelnik te najavio kako bi iduće godine trebali biti dovršeni projekti studentskog doma i inovacijskog središta.

Dao je i podršku novoj čelnoj osobi Veleučilišta, Lovorki Blažević.

– Sama činjenica da je vršiteljica dužnosti je i znak da je došla na to mjesto u osjetljivom trenutku. Vjerujem da će imati podršku svih, kako profesora tako i studenata. Pred njom je teška godina zbog tranzicijskog razdoblja, ali poznajem je kao čestitu, poštenu i vrijednu osobu i siguran sam da će se u narednom razdoblju, pogotovo po pitanju međuljudskih odnosa, puno više baviti ljudima, a puno manje njihovim odnosima – kazao je gradonačelnik.

Ispred Grada Knina na svečanosti otvorenja nove akademske godine bili su nazočni i dogradonačelnici Slaven Ivić i Željko Džepina.

Studentima je poruku uputio i šibensko-kninski dožupan Tomislav Vrdoljak.

– Temeljno poslanje svakog sveučilišta ili veleučilišta je očuvanje i prenošenje znanja na dobro društva i zajednice u kojoj djeluje. To će vam znanje nesebično prenijeti vaši profesori i asistenti, a vi ćete ga kasnije vratiti svojoj zajednici. Jedina investicija koja nikad neće propasti je ona uložena u znanje. To je kapital koji vam nitko ne može oduzeti niti obezvrijediti – poručio je studentima dožupan te izvijestio kako je Šibensko-kninska županija za ovu godinu predvidjela 75 tisuća kuna za sufinanciranje uređenja i opremanja laboratorija kninskog veleučilišta.

Studentima se obratila i predsjednica Studentskog zbora Veleučilišta u Kninu Petra Komar.

Najboljim studentima tri smjera kninskoga veleučilišta gradonačelnik Nikola Blažević uručio je prijenosna računala. Poklone Grada Knina dobili su Željko Periša s Trgovinskog poslovanja s poduzetništvom, Matea Poljan s Prehrambene tehnologije te Romanela Simić s Poljoprivrede krša.

Novu akademsku godinu blagoslovio je gvardijan Samostana sv. Ante fra Marko Duran.

U proteklih deset godina kninsko veleučilište upisalo je 1725 studenata od kojih je 385 njih uspješno završilo studij.