NAJAVA – Natjecanje za najspremnijeg pripadnika OS RH “Prvi za Hrvatsku 2017.”

Pripadnici Oružanih snaga RH, MUP-a RH i pripadnici stranih oružanih snaga sudjelovat će u zajedničkom natjecanju za najspremnijeg pripadnika Oružanih snaga RH „Prvi za Hrvatsku 2017.“ koje će biti održano 18. i 19. svibnja 2017. u gradu Kninu pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga RH Kolinde Grabar Kitarović.

Natjecanje je međunarodnog karaktera. Rame uz rame s osamdeset i osam pripadnika Oružanih snaga RH natjecat će se dvadeset i šest pripadnika MUP RH te trideset i šest pripadnika stranih oružanih snaga iz dvanaest zemalja. Sudjelovanje pripadnika stranih oružanih snaga iz Albanije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Francuske, Italije, Kosova, Litve, Makedonije, Njemačke, Slovenije, SAD-a i Velike Britanije je priznanje Oružanim snagama RH kao savezniku i partneru u okviru NATO-a i Partnerstva za mir.

Natjecanje se provodi u tri kategorije:

– muškoj kategoriji za pripadnike Oružanih snaga RH i MUP-a RH,

– muškoj kategoriji za pripadnike oružanih snaga savezničkih i partnerskih zemalja,

– ženskoj kategoriji.

Natjecanje ima za cilj pokazati široj javnosti vrhunsku spremnost i profesionalizam hrvatskog vojnika, doprinijeti jačanju međunarodne vojne suradnje s našim saveznicima i partnerima, kao i razvoju suradnje s civilnim sastavnicama našega društva kao što su MUP RH, regionalna i lokalna samouprava. Upravo će Grad Knin dati veliku potporu organizaciji ovog natjecanja.

Povijest natjecanja

Tradicija održavanja natjecanja za najspremnijeg pripadnika Oružanih snaga RH seže sve od daleke 1997. kada je upriličeno prvo natjecanje „Prvi do Knina, Prvi do slobode“ koje je održano pod visokim pokroviteljstvom prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

Natjecatelji su svladavali stazu duljine čak 76 kilometara uz iznimno zahtjevne radne točke koje su obuhvaćale padobranski skok, gađanja iz automatskog naoružanja, gađanja iz samokresa te ručnog raketnog bacača, bacanje bombe, vožnju kajakom po rijeci, penjanje uz liticu te spuštanje po konopu, prelazak preko vodenih površina uz stalnu orijentaciju na zemljištu i vojnički kros kao sastavni dio cijele staze.

Pobjednik te davne 1997. bio je umirovljeni bojnik Davor Jović iz 4. gardijske brigade koji je ove godine sudjeluje u pripremama natjecanja.

Koncept natjecanja

Natjecanje se odvija kroz dva natjecateljska dana.

Prvog dana natjecanja, 18. svibnja 2017. održavaju se kvalifikacije iz dviju disciplina: gađanje iz jurišne puške VHS-D2 i samokresa HS 2000.

Nakon kvalifikacija natjecateljima se ovisno o ostvarenim rezultatima određuju startna mjesta.

Drugog dana, 19. svibnja 2017. održava se glavno natjecanje na stazi dugačkoj približno 40 kilometara koja prolazi područjem vojnog poligona „Crvena zemlja“ i grada Knina, a natjecatelji je svladavaju neprestano se krećući i tijekom kretanja prolaze radne i nadzorne točke.

Tijekom cijelog natjecanja natjecatelji provode zadaću navigacije pomoću natjecateljskog zemljovida i kompasa.

Na radnim točkama natjecatelji moraju izvršiti zahtijevane vojne zadaće zadane orisima obuke i ocjenjivanja za svaku radnu točku. Ukoliko ne ostvare zahtijevani standard, dobivaju vremensku kaznu ili mogu biti diskvalificirani. Natjecatelji iz Oružanih snaga RH i MUP-a RH koji uspješno završe natjecanje dobit će Potvrdnicu o uspješnom završetku s ostvarenim rezultatom. Ostali natjecatelji iz Oružanih snaga RH i MUP-a RH dobit će Potvrdnicu o sudjelovanju.

Natjecatelji iz stranih oružanih snaga dobivaju zahvalnicu (Certification of Appreciation).

Nagrade natjecateljima iz stranih oružanih snaga bit će dodijeljene odmah po završetku glavnog natjecanja. Nagrade natjecateljima iz sastava Oružanih snaga RH i MUP-a RH bit će uručene na središnjoj svečanosti proslave Dana Oružanih snaga RH i Dana Hrvatske kopnene vojske.

Natjecateljske vojničke zadaće

Prvoga dana natjecanja 18. svibnja 2017. natjecateljske vojničke zadaće su kvalifikacijskog karaktera. O uspjehu svladavanja ovih zadaća ovisi redoslijed nastupanja na glavnom natjecanju:

– kvalifikacijsko gađanje iz jurišne puške VHS-D22

– kvalifikacijsko gađanje iz samokresa HS 2000VHS.

Drugoga dana, 19.05.2017. održat će se glavno natjecanje tijekom kojega natjecatelji moraju proći stazu s dvanaest vojničkih zadaća (disciplina) raspoređenih po radnim točkama. Redoslijed radnih točaka na stazi nositelj natjecanja čuva u tajnosti do dana natjecanja. Vojničke zadaće po radnim točkama koje će natjecatelji morati svladati su:

– RT-1 Vojnički kros u dužini od 8 kilometara

– RT-2 Orijentacijsko trčanje u dužini od 3 do 5 kilometara

– RT-3 Prolazak kroz kontaminirano zemljište uz uporabu zaštitne maske

– RT-4 Gađanje ručnom bombom

– RT-5 Gađanje iz protuoklopnog sustava AT-4 uporabom sustava MILES 2000

– RT-6 Gađanje iz jurišne puške VHS-D2

– RT-7 Prelazak pješačkih prepreka

– RT-8 Prelazak preko mreže

– RT-9 Prelazak preko rijeke koristeći gredu i horizontalno uže

– RT-10 Prenošenje ranjenika

– RT-11 Medicinska evakuacija ozlijeđenoga

– RT-12 Logistička popuna postrojbe

Natjecanje se sastoji od što bržeg svladavanja staze i obavljanja zadanih vojničkih zadaća na pojedinim radnim točkama. Uspješnost svladavanja staze mjerit će se vremenom, računajući od starta natjecatelja sa startnim brojem 1 do dolaska natjecatelja na ciljnu crtu. Neispunjavanje traženog standarda na radnim točkama rezultirat će diskvalifikacijom ili kaznenim vremenom kojim se određuje čekanje na nastavak natjecanja. Sva kaznena vremena se moraju odraditi na radnim, odnosno nadzornim točkama na kojim su izrečene kazne. Natjecatelji su obvezni pridržavati se zadanog redoslijeda prolaska kroz radne i nadzorne točke. Izostavljanje radnih i nadzornih točaka nije dopušteno.

Redoslijed prilikom prolaska ciljne crte i utvrđivanja točnosti prolaska kroz sve radne i nadzorne točke dat će i konačni poredak natjecatelja na cilju. Od starta posljednjeg natjecatelja mjerit će se deset sati što je vrijeme planirano za doći do cilja. Po isteku desetog sata natjecatelji će biti zaustavljeni na radnim točkama i obavješteni da su završili natjecanje, te će biti prevezeni do vojarne.

Raspored radnih i nadzornih točaka čuvat će se u tajnosti do početka natjecanja.

Natjecatelji su obvezni tijekom natjecanja pridržavati se načela sportskog fair play.

Ukupna masa obvezne opreme i naoružanja po natjecatelju je 15,2 kilograma.

Lokacija natjecanja

Start natjecanja 19. svibnja 2017. je na Trgu Ante Starčevića u Kninu ispred spomenika „Oluja“ i cijelom dionicom krosa je ravan te većim dijelom asfaltiran. Po izlasku iz grada staza prolazi kroz brdsko-planinski kraj s niskim raslinjem uz makiju i gusto grmlje. Cijelo područje je izuzetno stjenovito, a visinska razlika doseže i do 500 metara. Po završetku savladavanja osme radne točke silazi se u dolinu rijeke Krke gdje se nastavlja u pitomijem šumskom krajoliku. Nakon završetka zadaće na dvanaestoj radnoj točki koja je u samom gradu Kninu počinje uspon na Kninsku tvrđavu sve do spomenika Franji Tuđmanu i stijegu Republike Hrvatske gdje je i cilj natjecanja.

Suradnja s Gradom Kninom

Natjecanje za najspremnijeg pripadnika Oružanih snaga RH organizirano je u suradnji s gradom Kninom koji je bio domaćin natjecanja i prije dvadeset godina. Grad Knin pružio je Oružanim snagama RH svekoliku pomoć u organizaciji natjecanja, a za vrijeme samog natjecanja u Kninu će biti upriličeno niz aktivnosti koje uključuju obilazak povijesnih i turističkih znamenitosti grada Knina i njegove okoline, organizaciju koncerata i društvenih događanja gdje će pripadnici Oružanih snaga RH, MUP-a RH i pripadnici stranih oružanih snaga biti aktivno uključeni.

U sam rad stožera za organizaciju natjecanja od prvog dana uključen je zamjenik gradonačelnika Grada Knina gospodin Slaven Ivić koji je danonoćno bio na raspolaganju pripadnicima Oružanih snaga RH i omogućio im uspješno rješavanje brojnih problema na lokalnoj razini.

Osim gradskih vlasti u organizaciju natjecanja aktivno se uključila i Turistička zajednica grada Knina, ali i brojne tvrtke.

Ostale aktivnosti

U sklopu natjecanja bit će održane brojne paralelne aktivnosti koje su plod zajedničkih napora i djelovanja gradskih vlasti i Oružanih snaga RH uz potporu Ministarstva obrane.

Do početka natjecanja Oružane snage RH uredit će okućnice i okoliš četiri kninska gradska vrtića, a kroz humanitarnu akciju prikupljanja sredstava i opreme Grad Knin opremiti će sve te vanjske površine novom opremom i igralištima za vrtićku djecu. Također je planirano i postavljanje didaktičkih igračaka i opreme za zabavu djece na otvorenom.

U dane koji prethode samom mini natjecanju pripadnici Oružanih snaga RH, MUP-a RH te stranih oružanih snaga obići će sve vrtiće grada Knina i provesti vrijeme uz druženje i igru s djecom.

Za vrijeme prvog dana natjecanja 18. svibnja 2017. od 9 do 14 sati na prostorima sportskog kompleksa NK „Dinara bit će održano mini natjecanje za najmlađe stanovnike Knina, djecu vrtićke dobi. Mališani će uz suradnju i pomoć pripadnika Oružanih snaga RH prolaziti mini stazu sa zaprekama i izvršavati postavljene zadaće. Po završetku mini natjecanja biti će upriličena dodjela prikupljenih sredstava i opreme vrtićima grada Knina, a sve uz prigodan program i podjelu poklona i potvrdnica djeci iz vrtića koja su sudjelovala u natjecanju.

Osim toga, uz ovogodišnje natjecanje bit će upriličen i taktičko-tehnički zbor naoružanja i vojne opreme 18. i 19. svibnja 2017. na prostorima sportskog kompleksa NK „Dinara“. Posjetiteljima će biti prikazana borbena i neborbena tehnika te oprema i naoružanje pripadnika Oružanih snaga RH i MUP-a RH.

Planirano je i postavljanje promidžbenog štanda na kojem bi pripadnici Samostalne službe za odnose s javnošću i izdavaštvo Ministarstva obrane zajedno s pripadnicima Oružanih snaga RH promovirali zainteresiranima vojni poziv.

Zaštita okoliša

Natjecanje za najspremnijeg pripadnika Oružanih snaga RH provodi se uz puno poštivanje mjera i odredbi zaštite okoliša. Svi natjecatelji upoznati su i dužni su poštivati svu zakonsku regulativu vezanu uz zaštitu okoliša, domaćeg i međunarodnog zakonodavstva i primjenjivih međunarodnih sporazuma. U sklopu priprema za natjecanje svi detalji koordinirani su s Hrvatskim šuma te lokalnim lovačkim društvima koja gospodare na području održavanja natjecanja. Također je ostvaren kontakt i s Hrvatskim vodama koje su dale svoju suglasnost za uporabu prijelaza preko rijeke Krke.

Ukratko o natjecanju

Naziv: Natjecanje za najspremnijeg pripadnika Oružanih snaga RH “Prvi za Hrvatsku 2017”

Organizator: Glavni stožer Oružanih snaga RH

Nositelj organizacije natjecanja: Hrvatska kopnena vojska

Nositelj provedbe natjecanja: Gardijska mehanizirana brigada Hrvatske kopnene vojske

Zapovjednik natjecanja: zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade brigadir Tihomir Kundid

Voditelj natjecanja: prvi dočasnik Gardijske mehanizirane brigade časnički namjesnik Emin Menoski

Mjesto održavanja natjecanja: vojno vježbalište „Crvena Zemlja“ i grad Knin

Vrijeme održavanja natjecanja: 18. i 19. svibnja 2017. godine

Broj natjecatelja: 150 (88 pripadnika Oružanih snaga RH, 26 pripadnika MUP-a RH, 36 pripadnika stranih oružanih snaga)

Na linku možete pogledati najavu: