Održana jedanaesta “Noć muzeja„

Jedanaestu godinu za redom manifestacija pod nazivom  „Noć muzeja“ otvorila je vrata više od 250 muzeja i galerija diljem Hrvatske. Od 2010. godine ovoj manifestaciji priključio se i Knin, pa je tako u petak, s početkom u 19:00 sati u muzejima na kninskoj tvrđavi službeno otvorena 11. po redu „Noć muzeja“ u Republici Hrvatskoj, odnosno 6. u gradu Kninu.nocmuzeja nocmuzeja1 nocmuzeja2 nocmuzeja3 nocmuzeja4 nocmuzeja5prikazana je izložba Tradicijsko lončarstvo ručnog kola u Erveniku, autorice Zoje Radić. Na izložbi su predstavljene keramičke posude, lončarsko kolo, alati i pomagala, kao i način rada i proces proizvodnje u selu Ervenik.

Izložba slika „Priča o kavi“ akademskog grafičara Tihomira Bazine, otvorena je u Galeriji Kninskog muzeja. O samoj izložbi nekoliko pojedinosti kazala je kustosica Ivana Mikulić Sarić, dok je sam autor detaljno predstavio sva 42 rada malog formata, u kojima se komičnim opisima prikazuje fenomen ispijanja kave na ovim prostorima.

Obje izložbe službeno je otvorio gradonačelnik Grada Knina Nikola Blažević, dipl.iur.

Veliki broj posjetitelja koji je ove godine posjetio „Noć muzeja“ u Kninu, uz prednje navedene izložbe,  do 23:00 sata, mogao je uživati u razgledavanju stalnog muzejskog postava „Oluja ’95“, zatim sobe akademika Hrvoja Požara i još nekolicini drugih izložbi koje su te večeri na kninskoj tvrđavi bile otvorene za sve posjetitelje, uz stručno vodstvo kustosica Mande Zelić i Katarine Gugo.