Za godinu dana započinju obnova i uređenje stare gradske jezgre, otkrila je danas kninska gradonačelnica Josipa Rimac na okruglom stolu o razvoju kninskog turizma koji je održan u okviru FRK festivala.

Koliko je tema razvoja kninskog turizma bitna za Grad govori i podatak da se gotovo kompletna gradska uprava danas okupila u prostoru Ekološko informativnog centra na Krki pa su osim gradonačelnice na okruglom stolu sudjelovali i njeni zamjenici Nikola Blažević i Slaven Ivić, predsjednik Gradskog vijeća Marinko Tokmakčija te pročelnice Danijela Merša i Sanja Lozančić, a ispred Županije nazočan je bio dožupan Tomislav Vrdoljak.

Predstavljajući projekt nazvan Revitalizacija stare gradske jezgre i kulturni i prirodni resursi grada Knina, koji će se sa 25 milijuna eura financirati iz Europskog fonda za regionalni razvoj te Europskog socijalnog fonda, kninska gradonačelnica je govorila o četiri segmenta tog projekta, a to su kupnja i uređenje objekata u staroj gradskoj jezgri, uređenje tvrđave, uređenje pješačko biciklističke staze uz Krku te inovacijsko središte.

– U staroj gradskoj jezgri kupit će se 20 objekata i bit će obnovljeni u starom dalmatinskom stilu. U jednom dijelu objekata bit će zbrinuti gradski kadrovi poput liječnika, sudaca i profesora, a dva do tri objekta bit će nakon obnove namijenjena za hotele, odnosno hostele. Jedan objekt bit će rezidencijalne namjene. Također, na privatnim objektima na ulazu u Knin u staroj gradskoj jezgri postavit će se nove fasade i stolarija, uredit će se skale u uličicama koje vode prema tvrđavi, a riješit će se i rasvjeta te oborinska odvodnja – izvijestila je Rimac te predstavila i segment uređenja tvrđave.

– Na sjevernom dijelu tvrđave izgradit će se Muzej kralja Zvonimira s dvije smještajne rezidencije, rezidencijom kralja Zvonimira i rezidencijom kraljice Jelene, a cijeli kompleks dobit će i jednu vinoteku. Napravit će se i urediti četiri ugostiteljske terase i ljetna pozornica, a tvrđava će dobiti i dvije vrste nove rasvjete, svakodnevnu dekorativnu i svečanu – kazala je Rimac te upoznala prisutne i sa planovima dodatnog uređenja pješačko biciklističke staze uz Krku.

– Izgradit će se pješački mostovi preko Orašnice i Butižnice čime će se znatno produljiti sama staza. Marunuša će dobiti ljetnu pozornicu, a prema tvrđavi će, zbog opasnosti od odrona, biti postavljen potporni zid. Stari objekt na mjestu streljane će biti srušen, a na njegovom mjestu napravit će se četiri kamene kućice za ugostiteljske potrebe. Razmišlja se i o povezivanju tvrđave sa Krkom, a o načinima, poput ideje o žičari, još razmišljamo. Također, izmjenom prostornog plana, objekt stare barutane u blizini Ekološko informativnog centra bit će prenamijenjen u oznaku T1, a to znači da će se tu moći izgraditi hotel, hostel, kamp ili aqua park – referirala je kninska gradonačelnica te prezentirala i četvrti segment projekta, inovacijsko središte.

– Cilj inovacijskog središta je oživljavanje gospodarstva i jačanje naših obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava kojima će se i financijski pomoći – kazala je Rimac zaključivši da je jačanje gospodarstva cilj cjelokupnog projekta.

– Projekt će dati rezultate ne samo u infrastrukturnom nego i u gospodarskom smislu – kazala je ustvrdivši da prostora za razvoj turizma ima te iznijevši podatak kako je od 6. kolovoza kninsku tvrđavu posjetilo čak tri tisuće turista.

Liderica kninske Ekološke udruge Krka Inga Kukolj predstavila je projekt Priroda Dalmacije u okviru kojega će u Kninu biti napravljena dva turistička info portala, jedan kod Turističke zajednice, a drugi na tvrđavi. Spomenula je i edukativnu stazu za djecu na Krčiću, a kao prioritete djelovanja u budućnosti navela je privlačenje učenika iz cijele zemlje u Knin kroz organizaciju ekskurzija i izleta. Upozorila je i na potrebu usmjeravanja turista s tvrđave na Krku.

Ravnatelj kninskog muzeja Zvone Jelić istaknuo je pak potrebu umrežavanja i suradnje kninskih „turističkih paketa“, od muzejsko-kulturnog turizma vezanog za tvrđavu preko planinarskog pa do onog festivalskog.

Direktorica Turističke zajednice Šibensko-kninske županije Željana Šikić ponudila je pomoć u svim projektima i inicijativama vezanih za kninski turizam.
Na okruglom stolu građani su iznosili ideje, od onih pomalo pretencioznih poput gradnje bazena ili žičare do lakše izvedivih poput češćeg organiziranja koncerata i predstava na tvrđavi.