Otvorena knjižnica, izvršena primopredaja Studentskog doma, promovirani diplomanti

Danas je veliki dan za Knin. Otvoren je novi suvremeni prostor Narodne knjižnice Knin u kompleksu Studentskog doma “Fra Lujo Marun”,  obavljena je primopredaja cijeloga kompleksa i opreme Studentskog doma od strane Grada Veleučilištu Marka Marulića, potpisan je sporazum o provedbi Intervencijskog plana 168 milijuna kuna vrijednog EU projekta te je promovirano ukupnp 70 prvostupnika i stručnih specijalista kninskog veleučilišta.

Uz sve to ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić izvijestio je kako je projekt Inovacijskog središta kninskog veleučilišta uvršten u listu ministarstva te da bi i ovaj veliki projekt mogao biti završen iduće godine.

Ovo je prilika svima onima koji žele doći u Knin kako bi stjecali nova znanja, kazao je kninski gradonačelnik Nikola Blažević naglasivši otpočetka odličnu suradenju između Grada i veleučilišta. Blažević je i upozorio kako je Grad ostao uskraćen za određena proračunska sredstva no dodao je kako vjeruje u ovu Vladu da će iznaći načina da Knin i slična područja doživi kao područja od posebnog državnog interesa.

Dekanica veleučilišta Lovorka Blažević istaknula je kako će Studentski dom poboljšati standard studenata kojih je svake godine sve više iz svih krajeva Hrvatske i šire. Posebno se na realizaciji projekta zahvalila gradonačelniku Nikoli Blaževiću i dugogodišnjoj kninskoj gradonačelnici Josipi Rimac. Zahvalila se i Šibensko-kninskoj županiji, Ministarstvu regionalnog razvoja i EU fondova te Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Ravnateljica Narodne knjižnice Knin Kornelija Belak naglasila je kako će se knjižnica aktivirati kao multimedijalni centar te važan sudionik u formalnom obrazovnom procesu, neformalnom obrazovanju i cjeloživotnom učenju te razvoju svih vrsta pismenosti, a sve u cilju stvaranja društva znanja.

Državni tajnik u Ministarstvu kulture Ivica Poljičak poželio je knjižnici da bude središte kulturnog života grada.

Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac istaknula je kako će veliki, 168 milijuna vrijedni EU projekt biti upravo prilika za diplomante koji su danas dobili svoje diplome.

Prenamjenu bivših vojnih zgrada u studentski dom u Kninu financiralo se preko Europske investicijske banke, a ukupna vrijednost je 22,6 milijuna kuna. Studentski dom ima ukupno 53 moderno opremljene studentske sobe sa 78 kreveta, a useljenje se očekuje iduće godine.

Za svoj 125. rođendan, Narodna knjižnica Knin preslila je u novi, suvremeni, lijepo dizajnirani prostor na dvije etaže. Vrijednost uređenja i opremanja novoga prostora knjižnice je 1,2 milijuna kuna. Od tog iznosa Ministarstvo kulture je osiguralo 800 tisuća, a Grad Knin 100 tisuća kuna.

Sporazum o provedbi Intervencijskog plana potpisali su gradonačelnik Nikola Blažević, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac i ministar rada i mirovinskog sustava Tomislav Ćorić.

Na današnjim događanjima u Kninu, uz gradonačelnika Blaževića, troje ministara i državnog tajnika, nazočili su i župan Goran Pauk, dugogodišnja kninska gradonačelnica Josipa Rimac, biskup šibenski Tomislav Rogić i brojni drugi visoki uzvanici.

Autorska prava su vlasništvo portala Huknet