Poduzetnik Pero Antičević sudjelovao na predstavljanju Planinarskog puta Via Dinarica u Bruxellesu

BRUXELLES, 20. lipnja 2017. (Hina) – Izložba fotografija “Via Dinarica – put koji prirodno povezuje” otvorena je u ponedjeljak u Europskom parlamentu, a predstavljanje projekta povezivanja planina i ljudi u Dinarskom gorju u jedinstvenu planinarsku stazu nastavljeno je u utorak konferencijom na kojoj su Via Dinaricu predstavili hrvatski europarlamentarac Davor Škrlec te voditelji i dionici projekta.

Via Dinarica je međunarodni projekt koji, kroz promicanje planinarskog turizma, održivog razvoja i lokalne proizvodnje, za cilj ima pridonijeti društvenom i gospodarskom razvoju područja Dinarida, od Slovenije do Albanije, na potezu dužem od 1300 kilometara.

Planinarski put obuhvaćen projektom Via Dinarica namijenjen je planinarima, biciklistima i drugim izletnicima koji posjećuju Dinaride kao turisti, a jedan od ciljeva projekta je i jačanje potrebne infrastrukture i podrška malim proizvođačima i pružateljima usluga u ruralnim i manje razvijenim područjima.

Inicijator predstavljanja potencijala hrvatskog planinskog turizma i planinarstva u Europskom parlamentu je zastupnik Davor Škrlec, u suradnji s Udrugom Via Dinarica Croatia, a projekt su u utorak u Europskom parlamentu predstavili voditelj projekta u Hrvatskoj Alan Čaplar i BiH Kenan Muftić.

U ponedjeljak u sjedištu Europskog parlamenta u Bruxellesu svečano je otvorena izložba posvećena projektu, koju su otvorili hrvatski zastupnik Zelenih u Europskom parlamentu Davor Škrlec te autor izložbe i fotografija Alan Čaplar. O projektu i putu Via Dinarica govorili su i pročelnik Vodičke službe HPS-a Dorijan Klasnić i voditeljica projekta Parcs Programa za razvoj Ujedinjenih naroda (UNDP) u Hrvatskoj Valentina Futač.

Otvorenju izložbe  nazočilo je oko stotinu ljudi, među kojima i brojni planinari, predstavnici Hrvatskog planinarskog saveza i Hrvatske gorske službe spašavanja, predstavnici razvojnih agencija, ravnatelji nacionalnih parkova i parkova prirode te predstavnici institucija koje su pružile potporu ovom događanju – Ministarstvo turizma, Hrvatska turistička zajednica i Hrvatska gospodarska komora.

Na izložbi je prikazano 80 fotografija, a nakon Bruxellesa planirano je postavljanje izložbe i na raznim lokacijama u Hrvatskoj.

Projekt kao funkcionalna cjelina odražava koncept održivog turizma

Nakon izložbe svoje proizvode predstavili su domaći OPG-ovci – proizvođači pršuta, sira, meda, slastica, ljekovitog bilja i likera s trase Via Dinarice.

Zastupajući našu županiju, Pero Antičević je predstavio i proizvode vlastitog OPG-a.