Posjet Kninu veleposlanice Republike Srbije i gradonačelnika Novog Sada

Posjet Kninu veleposlanice Republike Srbije i gradonačelnika Novog Sada

Grad Knin su danas, 25. rujna 2019. godine, posjetili veleposlanica Republike Srbije, Nj.E. gđa Mira Nikolić i gradonačelnik Novog Sada, gospodin Miloš Vučević, sa suradnicima.

U uredu gradonačelnika održan je kraći sastanak s gostima, na kojemu su nazočili gradonačelnik Grada Knina, dr.sc. Marko Jelić, sa svojim zamjenicima Mariom Ćaćićem i Željkom Džepinom.

Posjet je inicirala veleposlanica Republike Srbije, u cilju nastavka projekta podjele tableta učenicima diljem Republike Hrvatske, koji je započet prije dvije godine te su na red došli i učenici osnovnih škola u Kninu, da bi se pomoglo u daljem obrazovanju, što je i prihvaćeno, s ciljem usvajanja novih tehnologija, koračanja naprijed u pozitivnom okruženju, na dobrobit svih, umjesto vraćanja u prošlost.

Razgovor je protekao u srdačnoj atmosferi te razmijenjeni iskustava u funkcioniranju gospodarstva, znanosti, kulture, u Novom Sadu i Kninu. Gradonačelnik Novog Sada je istaknuo svoju informiranost o pozitivnim međunacionalnim odnosima i su/životu u Kninu te zamolio za nastavak takve klime, s uvjerenjem da će gradonačelnik Knina i dalje biti „faktor stabilnosti“ u Kninu. Gradonačelnik Knina je pitao i zamolio za brigu i jednako tako pozitivan i korektan odnos prema Hrvatskoj zajednici u Novom Sadu, a gradonačelnik Novog Sada je upoznao s podatcima da u Novom Sadu živi oko 4000 građana hrvatske nacionalnosti, da imaju svoje crkve i katedrale, da ih grad financijski pomaže kroz kulturne projekte te da država radi na tomu da Hrvatskom nacionalnom vijeću omogući otkup i dodjeli na upravljanje kuću bana Jelačića, u podnožju Petrovaradinske tvrđave. Pozvao je gradonačelnika sa suradnicima u posjet Novom Sadu, gdje djeluju neke od najpoznatijih svjetskih tvrtki, u cilju suradnje na daljem razvoju projekata, gospodarstva, znanosti i dr., a posebno IT inkubatora koji djeluju na području Novog Sada, a što je jedan od najboljih primjera suradnje sustava obrazovanja i gospodarstva.

Potom su se  u gradskoj vijećnici obratili domaćini i gosti, gosti su izrazili zadovoljstvo prijemom i situacijom u Kninu, a gradonačelnik Jelić je sa zadovoljstvom prihvatio poziv, izražavajući nadu da će se posjet dogoditi u što skorijem roku.