Priopćenje za medije Stožera civilne zaštite Grada Knina

Priopćenje za medije Stožera civilne zaštite Grada Knina

Na području Grada Knina trenutno imamo 28 aktivnih slučajeva zaraze COVID-19. Detaljne informacije o mjestima gdje su se pojedine osobe zarazile ili mjestima gdje su boravile, nažalost, nisu dostupne gradskom Stožeru, tako da nismo u mogućnosti savjetovati građanima na kojim lokacijama trebaju biti posebno oprezni. Zbog toga pozivamo građane da se u potpunosti pridržavaju svih preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Nacionalnog stožera civilne zaštite, da u zatvorenim prostorima u kojima dolaze u kontakt sa drugim osobama nose zaštitne maske i da koriste dezinfekcijska sredstva na svim mjestima na kojima je to propisano.

Tijekom jučerašnjeg dana smo saznali da su testirane 3 odgajateljice u Gradskom vrtiću Cvrčak, od kojih su 2, koje su radile u jednoj jasličkoj skupini, pozitivne na COVID-19. Epidemiološki izvidi su u tijeku i za svih 8 djece iz te skupine su određene mjere samoizolacije, prostorije u kojima su djeca boravila su dodatno dezinficirane, zajedno sa svom opremom koja se tu koristila.

Rad Gradskog vrtića je još od lipanjskih naputaka HZJZ-a u potpunosti organiziran uz poštivanje svih pravila, prijem djece se odvija na vanjskim vratima objekta, s tim da je od 17.08. dozvoljeno roditeljima da, uz korištenje zaštitnih maski i dezinfekciju ruku i obuće na ulazu u objekt, dovedu svoju djecu do vrata njihove odgojne skupine. Pojedine vrtićke skupine su fizički odvojene, bez miješanja djelatnika, svi djelatnici imaju zaštitne maske, a uslužno osoblje ne ulazi u prostore u kojima borave djeca. Obroci za djecu se dostavljaju ispred prostorija u kojima borave djeca i potom ih preuzimaju odgajateljice koje razdjeljuju hranu djeci. Sve prostorije i sva oprema vrtića se svakodnevno dezinficiraju na kraju radnog vremena.

Odmah po saznanju da su djelatnice vrtića zaražene, kontaktirani su roditelji od 8 djece koja su bila u njihovoj skupini te su informirani o novonastaloj situaciji. Epidemiolozi HZJZ Šibensko-kninske županije su odredili samoizolaciju za svih 8 djece te za još jednu odgajateljicu koja je bila u kontaktu sa jednom od zaraženih osoba, a koja je nakon testiranja dobila negativan rezultat. Bitno je naglasiti da su dvije zaražene odgajateljice na radnom mjestu bile 19.08. i 21.08. pa je samoizolacija za sve određena do kraja kolovoza. Do sad kod nikoga od djece, niti kod treće testirane odgajateljice nisu uočeni nikakvi simptomi bolesti.

Budući su se u vrtiću primjenjivala sva protuepidemijska pravila, roditelji djece ostalih odgojnih skupina mogu slobodno dovoditi svoju djecu u vrtić, gdje će se o njima skrbiti stručno osoblje.

Ostanimo odgovorni!

Priopćenje Stožera od 27.08.2020.