Sjećanje na fra Luju Maruna

Dana 15. siječnja 2017. godine obilježava se 78 godina od smrti fra Luje Maruna, jednog od utemeljitelja hrvatske nacionalne arheologije. Fra Lujo Marun rođen je 10. prosinca 1857. godine u Skradinu, a umro je 15. siječnja 1939. godine u Kninu. U Knin je kao župnik stigao 1885. godine gdje ostaje, uz manji prekid za vrijeme I. svjetskog rata, do smrti. Iste godine s nekoliko Kninjana osniva Odbor za istraživanje hrvatskih starina u kninskoj okolici. Uvođenjem šestojanuarske diktature 1929. godine Marun je prisilno umirovljen. Zahvaljujući fra Luji Marunu i njegovom Hrvatskom starinarskom društvu, Knin i danas ima svoju tvrđavu.

Naime, austrijska vlast je namjeravala koristiti tvrđavu kao kamenolom, no Hrvatsko starinarsko društvo kupuje tvrđavu od austrijskih vlasti za 8.600 kruna te će od tada tvrđava isključivo služiti za kulturne svrhe. Marunovim zalaganjem otvoren je 1893. godine prvi Muzej hrvatskih spomenika  u Kninu, a također njegovom zaslugom 1887. godine počela je izlaziti Starohrvatska prosvjeta – Glasilo Hrvatskoga starinarskog društva u Kninu. Njegova velika želja je bila: Okupiti sve starohrvatske spomenike na jednom mjestu.  Tek 83 godine poslije otvaranja prvog Muzeja hrvatskih spomenika u Kninu, san Luje Maruna i brojnih rodoljuba ostvario se otvaranjem veličanstvenog Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu u kojem je sakupljeno neviđeno blago stare hrvatske kulture. Unatoč tome, nadamo se da će se u skorije vrijeme bogatstvo starohrvatske kulture vratiti upravo tamo gdje su počeci fra Luje Maruna, u Knin.

Ne želeći da njegovo ime padne u zaborav Kninjanima niti Hrvatskoj, Grad Knin s osobitim štovanjem prisjeća se fra Luje Maruna, osobe iz kninske povijesti, koji je svojim radom zadužio hrvatsku kulturu i povijest, sa željom i ciljem da se njegov lik i rad i ubuduće prezentira, posebno novim generacijama koji moraju biti upoznati sa poviješću grada Knina kao i ljudima koji su je stvarali. Jedan od doprinosa Grada Knina u težnji da se njegov lik i djelo otme zaboravu jest taj da novootvoreni Studentski dom u Kninu nosi upravo naziv „Fra Lujo Marun“.

                                                                                                       ZAMJENIK KOJI OBNAŠA DUŽNOST
GRADONAČELNIKA
Nikola Blažević, dipl.iur.