U kninskom muzeju održana je 10. jubilarna Noć muzeja

U kninskom muzeju, u petak, 31. siječnja 2015.g. održana je 10-ta jubilarna Noć muzeja. Program je započeo arheološkim predavanjem i prezentacijom pod nazivom: Svakodnevni život u utvrdama srednjeg i novog vijeka u Europi.

Predavanje  i prezentacija rasvijetlilo je i upoznalo posjetitelje s svakodnevnim životom  u Europi u srednjem i novom vijeku. Bilo je riječi o feudalizmu kao političkom i društvenom uređenju, potom je prikazana izgradnja prvih utvrda. Njeni stanovnici (velikaši i njegova obitelj) i slobodni seljaci (koloni), koji kasnije postaju kmetovi. Predavanjem se doznalo o životu supruge velikaša (dame), o odijevanju, kuhinji, zabavi, lovu i na kraju ratovanju, a posebno je prikazana  od metoda ratovanja, opsada. Sve je bilo popraćeno ilustrativnim prilozima kroz zanimljivu  prezentaciju. Predavanje i prezentaciju, popraćenu iz pozadine srednjovjekovnom i renesansnom glazbom održala je mr. sc. Katarina Gugo, viša kustosica.   

U galeriji kninskog muzeja u 19.00 sati otvorena je izložba Crteži Dubravka Sertića. Autor se predstavio s crtežima nastalima u razdoblju od 2009. – 2014. g., u kojima nas uvodi u zamišljeni svijet s neobičnim, nadnaravnim bićima. Neopterećen akademskim pravilima, koristeći olovku kao medij, u radovima koristi grafizme, biljne i životinjske motive i razne ornamente koje slaže u jedinstvenu kompoziciju prepunu ritma i dinamike. Autor u svojim radovima preispituje fenomen voajerizma svojstven svakom čovjeku. O izložbi su govorili Ivana Mikulić Sarić, kustosica i autor Dubravko Sertić.   

Laterna magica naziv je projektora za projekciju nepokretnih slika na staklu, koji radi uz pomoć svijeće, a koji se nalazi u fundusu  kulturno-povijesne zbirke kninskog muzeja. To je izum koji datira još iz 17.st., a koji je imao sve osnovne elemente suvremenog projekcijskog uređaja. Uz kratko predavanje Mande Zelić, više kustosice, predstavljena je projekcija 100 sličica na staklu starih 100-njak godina.   

Uz pozdravni govor Zvonimira Jelića ravnatelja, sve događaje u organizaciji kninskog muzeja otvorio je zamjenik gradonačelnice Grada Knina Nikola Blažević.   

Od 20.00 sati posjetitelji su obilazili stalne postave muzejskih zbirki uz stručno vodstvo kustosa muzeja.