U Kninu startala regata Kulturnog Majdana

U organizaciji udruge Bila Hrvatska jutros je iz Knina započelo ovogodišnje izdanje Kulturnog Majdana.

Okosnicu manifestacije čini Kraljevska regata u kojoj sudjeluje deset kajakaških posada, osam ukrajinskih i dvije hrvatske i koja će povezati hrvatske kraljevske gradove Knin, Šibenik, Biograd i Nin, a prilikom dočeka na kraju svake od sedam etapa bit će organiziran kulturni program.

Čitava je manifestacija i turistički atraktivna, a u finalu na zadarskom Narodnom trgu na sam Dan državnosti, 25. lipnja spaja se s još jednim velikim projektom „Svi zajedno – Hrvatsko Naj“.

Start regate u Kninu bio je kod Ekološko informativnog centra, a goste su ispred Grada ispratili zamjenici gradonačelnice Nikola Blažević i Slaven Ivić.

Projekt Bila Hrvatska je krenuo prije malo manje od dvije godine sa ciljem kulturnog povezivanja Hrvatske za područjima na kojima su nekad obitavali Hrvati prije doseljenja na današnja područja. To se u prvom redu odnosi na područje zapadne Ukraine i grad Lavov.

U Lavovu je osnovana organizacija Bila Hrvatska te u sklopu Muzeja Idea djeluje i Hrvatsku kulturni centar, a na sveučilištu djeluje besplatna škola hrvatskog jezika. Organizacija se bavi kulturnim i znanstvenim povezivanjem, a također je tu zastupljena i turistička promidžba.