Veleposlanik Kraljevine Danske u Republici Hrvatskoj posjetio Knin

Veleposlanik Kraljevine Danske u Republici Hrvatskoj posjetio Knin

Veleposlanik Kraljevine Danske u Republici Hrvatskoj, Nj. E. g. Christian Thorning, je dana 29.04.2019. godine posjetio naš grad te ga je u gradskoj upravi ugostio gradonačelnik Grada Knina, dr.sc. Marko Jelić, sa svojim zamjenicima i predsjednicom Gradskog vijeća.

U srdačnom razgovoru veleposlanik je istaknuo važnu povijesti Knina za Hrvatsku jer to je grad kraljeva i biskupa iz drevnih vremena, a fokus njegove diplomatske misije je na mladima, jer su oni naša budućnost. Kako mnoge Dance, poput njega, zanimaju povijest i kultura, a Knin definitivno tu ima što ponuditi, ukazao je na mogućnost da se narednih godina broj Danaca koji svoj odmor provode u Hrvatskoj usmjeri u Knin. Naime, godišnje Hrvatsku za odmor posjeti 135.000 danskih državljana.

Gradonačelnik je istaknuo da je Kraljevina Danska prije svega prijateljska zemlja i sjajan primjer demokratskog društva kakvom i mi građani Knina i Republike Hrvatske stremimo. Govorio je o povijesti Knina, kulturi, gospodarstvu, prirodnim ljepotama i turističkom potencijalu, projektima te izrazio želju i nadu da će se nakon ovog susreta razviti i konkretne aktivnosti i suradnja.

Gradonačelnik je ovom prilikom uručio veleposlaniku prigodni kninski suvenir i monografiju Grada Knina “2025 GODINA GRADA KNINA”, u znak zahvale i sjećanja na današnji susret i želju za ponovnim posjetom.

Nakon gradske uprave veleposlanik je posjetio kninsku tvrđavu i Kninski muzej, gdje su sa stručnim djelatnicima Muzeja razmijenjene informacije o kninskoj tvrđavi, povijesti i poveznici Normana i Hrvata kroz povijest.

Na kraju je veleposlanik održao na Veleučilištu „Marko Marulić“ predavanje o modernoj diplomaciji, kako i zašto gradimo i njegujemo međunarodne odnose.