Smještaj Knina

Home / Smještaj Knina

Geografski smještaj

Knin je smješten u kraškom polju bogatom izvorima i omeđenom planinama kroz koje protječe sedam rijeka. Raskrižje je cestovnih pravaca jadranske i kopnene Hrvatske te treće raskrižje željezničkih putova u Republici Hrvatskoj.

Dobro je prometno povezan s velikim hrvatskim pomorskim lukama Splitom (100km), Šibenikom (60km) i Zadrom a (100km) iz kojih roba i materijalna dobra željezničkim pravcima nastavljaju put prema unutrašnjosti Hrvatske i Republici Bosni i Hercegovini.

Međunarodne zračne luke Split i Zadar nalaze se samo sat vožnje od Knina. Knin je povezan i s novom autocestom Zagreb-Split priključkom kod Šibenika, udaljenim od Knina 40 minuta vožnje, te Tunelom Sveti Rok kod Gračaca koji vodi dalje prema državnoj cesti D1.

Okoliš

Knin okružju iznimno očuvane prirodne ljepote te povijesne znamenitosti i arheološka nalazišta. Način života u Kninu je se živi životom uobičajenim za male gradove u dalmatinskoj zagori, smirenim i opuštenim.

Ljudi su dobronamjerni, s tradicionalnim gostoljubivim i prijateljskim odnosom prema strancima. Knin se smatra gradom mladih jer je od 15200 stanovnika oko 5000 mlađih od 19 godina. Oni čine buduću snagu grada.