Usvojen gradski proračun za 2017. godinu

Bez ikakve rasprave, primjedbe ili prijedloga, gradski vijećnici Knina usvojili su proračun grada za 2017. godinu. Ukupni prihodi i primici iznose 67,3 milijuna kuna, a rashodi i izdaci 61,3 milijuna kuna.

Po riječima pročelnice Upravnog odijela za financije Danijele Merša, nikada nije bilo teže sačiniti proračun s obzirom na brojne nepoznanice zbog nove porezne reforme. Stoga  se , kako je najavila, uskoro može očekivati i prvi rebalans proračuna.  Da je pred Gradom Kninom teška godina, da se naslutiti iz brojnih stavki. Tako će dobiti  puno manje pomoći iz državnog proračuna i to prije svega na ime povrata poreza na dohodak. Do sada je dobivao oko devet milijuna kuna, a iduće će godine dobiti čak tri milijuna manje. Prihodi Grada znatno će biti manji i to za oko 350 000 kuna zbog ukidanja poreza na tvrtku ,a zbog novog obračuna plaća, uprihodovat će manje novca od poreza na dohodak.  Još nije poznato koliko će na gradski proračun utjecati ukidanje poreza na prvu nekretninu.

Iduće godine Grad će uložiti preko 16 milijuna kuna u gradnju komunalne infrastrukture, što uključuje sanaciju deponije Mala Promina, gradnju reciklažnog dvorišta, rekonstrukciju javne rasvjete. Za održavanje nerazvrstanih cesta, čistoće i zelenila , groblja osigurano je tri milijuna kuna. Program socijalnih davanja težak je 1.240.000 kuna. Pedeset tisuća kuna više izdvojeno je za studentske stipendije dok je za stimuliranje pronatalitetne politike osigurano 120 000 kuna, odnosno tisuću kuna po djetetu, rekao je gradonačelnik Nikola Blažević.

375 000 kuna ide na razne kulturne manifestacije od čega po sto tisuća kuna na proslavu obljetnice vojne operacije „Oluja“ ,Dan grada i ostale blagdane.  Za sportske priredbe predviđeno je pak  380 000 kuna,od čega  će 300 000 kuna biti raspoređeno sportskim udrugama i klubovima. Civilne udruge će dobiti 415 000 kuna.

Inače, posljednjim rebalansom ovogodišnjeg proračuna, Grad je smanjio dnevnice za službeni put i putne troškove za ukupno 70 000 kuna.

Izvor: HRT Centar Knin (Lidija Grubišić)