Završeno uređenje Cesarićeve obale i izgradnja solarne rasvjete do Kapitula

Završeno uređenje Cesarićeve obale i izgradnja solarne rasvjete do Kapitula

Nakon 12 mjeseci od uvođenja u posao završeni su radovi na uređenju Cesarićeve obale i izgradnje solarne javne rasvjete do arheološkog nalazišta Kapitul.

Ukupna vrijednost izvršenih radova je 1.206.859,08 eura (9.093.079,74 kn) s PDV-om od čega se veći dio odnosi na uređenje Cesarićeve obale, a manji dio na izgradnju solarne rasvjete. Na Cesarićevoj obali uređena je prometnica dužine oko 850 metara, označena je pješačko-biciklistička staza, izgrađena javna rasvjeta te je uređeno parkiralište za turističke autobuse i posjetitelje. Duž šetnice uz Krku postavljeno je 46 rasvjetnih stupova za solarnu rasvjetu od novoizgrađenog mosta na rijeci Orašnici do arheološkog nalazišta Kapitul u ukupnoj dužini od oko 350 metara.

Radovi su izvedeni u sklopu projekta KK.08.2.1.09.009 „Uređenje Cesarićeve obale i rasvjete od Orašnice do arheološkog nalazišta Kapitul“ kojeg sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ukupna vrijednost projekta je 1.454.238,76 eura (10.956.961,90 kn), a iz Europskog
fonda za regionalni razvoj financirat će se 85% ovog iznosa. Projekt se provodi u partnerstvu s JU LRA Matica.

U sklopu projekta nabavljena je i oprema za organizaciju dodatnih turističkih, kulturnih i zabavnih sadržaja, poput šatora, montažne pozornice, razglasa i rasvjete za pozornicu, agregata, sklopivih stolica, štandova, lukova na napuhavanje, projektora i projekcijskog platna za projekciju na otvorenom.

Grad Knin je 17. ožujka 2023. godine raspisao Javni poziv za sufinanciranje mini projekata dodatnih sadržaja za manifestaciju “Pozdrav proljeću u Kninu” prema kojem će Grad za minimalno 10 odabranih mini projekata osigurati bespovratna sredstva za operativne troškove te omogućiti organizatorima korištenje navedene opreme bez naknade. Do roka za podnošenje prijava pristiglo je 19 prijedloga projekata koji su trenutno u fazi pregleda i ocjenjivanja, a odluka o odabiru će biti donešena do kraja ovog tjedna.

Projekt KK.08.2.1.09.009 „Uređenje Cesarićeve obale i rasvjete od Orašnice do arheološkog nalazišta Kapitul“ jedan je od 20 projekata koji se provodi u sklopu Intervencijskog plana Grada Knina.