Donosimo opsežni izvještaj s konferencije za novinare gradonačelnika; Pročitajte koji su planovi za Knin

Donosimo opsežni izvještaj s konferencije za novinare kninskog gradonačelnika Nikole Blaževića koju je sa svojim zamjenicima Slavenom Ivićem i Željkom Džepinom održao danas u gradskoj vijećnici.

U izvještaju nećemo spominjati dio konferencije o tome što je učinjeno u Kninu u zadnjem razdoblju jer smo o tome redovno izvještavali javnost pa se izvještaj bazira na planovima i projektima za budućnost kojih je puno.

Otvaranje novog prostora knjižnice 20. prosinca

Gradonačelnik Nikola Blažević najavio je otvaranje novoga prostora knjižnice u kompleksu studentskoga doma 20. prosinca uz vjerojatnu nazočnost hrvatskog premijera. Stavljanje u funkciju cijeloga studentskog doma također je pri kraju.

– Mi ćemo kao Grad već ovaj tjedan na hitnoj sjednici Gradskog vijeća predložiti prijenos   prava građenja na studentskom domu te opreme na veleučilište. Ovaj tjedan bi se trebala dobiti i uporabna dozvola za sami dom. Otvaranje studentskoga doma, ali ne za studente jer će to morati pričekati nekoliko mjeseci, nego otvaranje same zgrade i preseljenje Narodne knjižnice Knin bit će 20. prosinca. Na otvaranju očekujemo i hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i resorne ministre tako da ćemo ovu godinu završiti na lijep način – naglasio je kninski poteštat.

24 milijuna eura za Knin; 63 milijuna kuna za razvoj poduzetništva; Krenule radionice za poduzetnike; 

Tema konferencije bio je i EU Program integralne fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova na ratom pogođenom područjima u okviru kojega je Kninu odobreno 24 milijuna eura. Projekt će potrajati šest godina, a prvi novac Grad bi trebao dobiti u prvoj polovici iduće godine.

Uz urbanu revitalizaciju stare gradske jezgre, aktiviranje rijeke Krke kao resursa za održivi razvoj lokalne zajednice te razvoj jedinstvene turističke ponude grada Knina bazirane na kninskoj tvrđavi, iz projakta će se financirati i razvoj efikasne potpore poduzetništvu.

Ukupno 27 milijuna kuna bit će namijenjeno za grantove poduzetnicima, a s 36 milijuna kuna financirat će se uređenje Poduzetničke zone Preparandija. Pomoći će se obrtnicima, poduzetnicima i OPG-ima koji trenutno posluju, ali i onima koji planiraju osnovati poslovne subjekte. U tom cilju krenulo se i s radionicama na kojima će se saznati potrebe poduzetnika, ali ih i obavijestiti o pravilima povlačenja sredstava.

– Projekt bi u konačnici trebao dovesti do boljega, ljepšega i perspektivnijega grada Knina – kazao je gradonačelnik.

Obnova Trga Oluje i mostova preko Krke, Butižnice i Marčinkovca

Gradonačelnik je obavijestio i kako ima informacije u vezi planova Hrvatskih cesta koje namjeravaju obnoviti tri kninska mosta i Trg Oluje.

– Riječ je o obnovi mostova na Butižnici i Marčinkovcu, takozvanih Bulinih mostova na ulazu u grad iz pravca Zagreba. Obnova vrijedna 4 milijuna kuna trebala bi krenuti početkom iduće godine tako da ćemo dobiti primjereniji ulaz u Knin. U planu je i obnova Atlagića mosta, potom uređenja nogostupa od HEP-a do Kninjanke te uređenje Trga Oluje prema Tomislavovoj – izvijestio je Blažević.

Inovacijsko središte na indikativnoj listi Ministarstva znanosti

Gradonačelnik Blažević je izvijestio i da je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta izradilo indikativnu listu projekata na kojoj se nalazi projekt Inovacijskog središta kninskog veleučilišta, a to je pretpostavka za financiranje iz europskih fondova

Uvjeti za useljavanje u novu zgradu na Senjaku do konca ove godine

Blažević se dotakao i zgrada na Senjaku i u Domagojevoj koje gradi Ured za stambeno zbrinjavanje.

– Zgrada na Senjaku je opet zapela na tehničkom problemu zbog nedostatnog pritiska vode. Državni ured rješava taj problem nabavom potrebnih hidroforskih pumpi. Ta zgrada bi po informacijama koje imamo mogla do konca ove godine steći sve uvjete za useljavanje. Slična situacija je i sa zgradom u Domagojevoj gdje su radovi dovršeni i čeka se tehnički pregled te izdavanje uporabne dozvole – referirao je gradonačelnik.

Uredu za stambeno zbrinjavanje predložene zakonske izmjene da se postupak stambenog zbrinjavanja privede kraju

Ostvarena je i dobra suradnju s Državnim uredom za obnovu i stambeno zbrinjavanje.

– Budući da se veliki broj građana tuži jer nisu riješili svoje stambeno pitanje, a posebno tu mislim na hrvatske branitelje i na socijalno ugrožene građane, predložili smo nadležnom uredu niz zakonskih izmjena kako bi se postupak stambenog zbrinjavanja pospješio i priveo kraju. Moram ovdje pohvaliti i bivšu gradonačelnicu Josipu Rimac koja je, ne samo u kontaktu s ovim uredom, nego i s drugim ministarstvima, snažno lobirala i otvarala nam put – istaknuo je Blažević.

O poreznoj reformi: Želimo biti područje od posebnog državnog interesa, a ne područje posebne skrbi

Gradonačelnik se osvrnuo i na poreznu reformu.

– Imali smo kontakte s Ministarstvom financija, a to smo činili i preko udruge gradova. Snažno smo kritički prigovarali na određene promjene zakona za koje mislimo da se neće dobro reflektirati na područja od posebne državne skrbi. Tražili smo da ne gledaju na nas kao na područja posebne državne skrbi nego kao na područja od posebnog državnog interesa. Želimo da ekonomski i fiskalni pristup ministara ne bude prioritetan nego da se vidi koje su naše potrebe i da nam se pokuša pomoći kako bi u konačnici sutra mogli živjeti od svog rada, a ne biti korisnik socijalne pomoći – podvukao je Nikola Blažević.

– Vrijeme će pokazati koji će biti učinci porezne reforme. Ja vjerujem da je ministar financija dobro odvagao, ali bez obzira na političko i stranačko opredjeljenje mi ćemo kritizirati sve ono što nije u interesu Grada Knina i njegovih građana – kazao je.

Vojarna Krka za poduzetnike?

Dobra suradnja Grada ostvarena je i s Državnim uredom za upravljanje državnom imovinom.

– Želimo riješiti pitanje vojarne Krka za koju postoji interes određenih poduzetnika. Podnijeli smo i prijedlog za prijenos prava vlasništva kako bi i vrtić postao vlasnik zgrade u kojoj djeluje – rekao je prvi čovjek Knina.

Strategija razvoja Grada Knina

Do kraja godine trebala bi biti dovršena i strategija razvoja Grada Knina koja mora biti usklađena sa županijskom razvojnom strategijom.

Uskoro spajanje vodovodne mreže na pročišćivač

Završnica IPA projekta odnosno spajanje vodovodne mreže na pročišćivač trebalo bi se dogoditi uskoro.

– Tu smo u intenzivnim kontaktima s Hrvatskim vodama. Ono što nikako ne bismo htjeli sutra ni građanima Knina ni Komunalnom poduzeću jest preuzeti uređaj koji bi mogao imati tehničke poteškoće i koji bi mogao stvarati troškove i to je jedan od glavnih razloga zbog čega projekt još uvijek stoji. Ne želimo preuzeti mačka u vreći – objasnio je slikovito gradonačelnik.

Pri kraju i sanacija odlagališta Mala Promina

Pri kraju i sanacija odlagališta Mala Promina. Ishođene su izmjene dopune građevinske dozvole i potpisani ugovori sa stručnim projektantskim nadzorom i koordinatorom zaštite na radu. Nakon izdavanja odobrenja može se započeti sa izvođenjem radova. Ukupna vrijednost ugovorenih radova je 11,7 milijuna kuna od čega Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost financira 90 posto, a Grad 10 posto iznosa.

Za reciklažno dvorište ishođena je sva potrebna dokumentacija, a projekt je vrijedan nešto manje od dva milijuna kuna. Trenutno se iščekuje raspisivanje natječaja.

Priključenje naselja Medići na gradski vodovod

Počelo se s rješavanjem problema vodoopskrbe u Medićima. Grad Knin je s Komunalnim poduzećem i HŽ-om sklopio ugovor o pravu služnosti na njihovom zemljištu radi izvođenja radova unutar kompleksa dizel depoa. U tijeku je postupak nabave za izbor najboljeg izvođača kojeg provodi Komunalno poduzeće, a Grad Knin je osigurao sredstva u iznosu od 300 tisuća kuna za ovu investiciju.

Započeli radovi na proširenju groblja

Započeli su radovi na proširenju groblja te je uklonjen zid sa istočne strane. Planirana su i sredstva za novu mrtvačnicu za koju su riješeni imovinsko pravni odnosi te se čeka građevinska dozvola. Iduće godine, najavio je Blažević, imat ćemo groblje kakvo dolikuje gradu poput Knina.

Dom za starije i nemoćne postat će vlasnik zgrada u kojima djeluje

Grad je u suradnji s Domom za starije i nemoćne osobe u Kninu kojem se pomaže u osiguranju prijenosa prava vlasništva na zgradama. Očekuje se da će Vlada RH kroz ovaj tjedan prenijeti u vlasništvo i drugu zgradu. Tako će Dom za starije i nemoćne osobe moći aplicirati na razne projekte.

Uređenje Trga Ante Starčevića

Grad Knin planira uskoro uređenje Trga Ante Starčevića kako u pogledu ploča koje su oštećene i rasvjete koja nije u funkciji tako i u pogledu dodavanja postrojbi koje nisu bile upisane, a sudjelovale su u VRO Oluja. Poradit će se i na stjecanju prava vlasništva nad samim trgom jer je trg još uvijek u vlasništvu HŽ-a.

Željezničko prenoćište uskoro u vlasništvu Grada

Grad Knin će poduzeti i mjere oko prijenosa vlasništva od HŽ-a nad Željezničkim prenoćištem, kamenoj zgradi na početku Jelenine ulice i to u svrhu razvoja turizma.

Suvenirnica na platou kninske tvrđave

Na planu razvoja turizma i prije početka EU projekta poboljšat će se sadržaji na tvrđavi. Tako je Grad Knin s Kninskim muzejom aplicirao na natječaj Ministarstva turizma vrijedan 400 tisuća kuna za izgradnju suvrenirnice na platou kninske tvrđave.

Pokušava se naći rješenje za most u Raškovićima

Grad pokušava naći i rješenje za obnovu mosta u Raškovićima

– Pokušavamo naći tehničko rješenje za most u Raškovićima koji se već dugo vremena spominje. Na žalost taj most nije evidentiran kao most. Mi pokušavamo u našoj nadležnosti naći način kako bi most obnovili – otkrio je gradonačelnik.

Bez dočeka Nove godine na otvorenom

Grad Knin je odlučio da neće biti Dočeka Nove godine na otvorenom.

– Po iskustvima koje imamo taj doček se nije pokazao kao nešto u što bismo trebali uložiti velike novce budući da bolji i poznatiji izvođači imaju prilično visoke cijene svojih nastupa, a ovi preostali također zadržavaju visoke cijene – objasnio je gradonačelnik.

Advent od 8. prosinca do 8. siječnja

Neće biti dočeka Nove godine, ali Knin će imati bogati advent koji će trajati mjesec dana. Bogati program adventa koji će trajati od 8. prosinca do 8. siječnja predstavio je dogradonačelnik Slaven Ivić.

Većina programa će se odvijati na Trgu Ante Starčevića gdje će biti postavljene i četiri prigodne kućice za prodaju kuhanog vina, kobasica, fritula i ostalih prigodnih proizvoda. Nekoliko događanja će biti i u Crkvi GVHKZ i u Domu HV-a, a i ove godine održat će se Božićni sajam.

Program će uskoro biti na službenoj stranici Grada Knina, a Huknet će ga odmah potom u cijelosti prenijeti.

Autorska prava su vlasništvo portala Huknet

img_3622 img_3623