Savjetodavno vijeće za okoliš Šibensko-kninske županije održalo je u srijedu u Kninu svoj četvrti sastanak, a tema je bila: Gospodarenje komunalnim otpadom s naglaskom na gospodarenje biootpadom.

Splitska udruga Sunce i ekološka udruga Krka surađuju na projektu “Zajedno za prirodu i okoliš”, i u okviru tog projekta organizirano je studijsko putovanje u Italiju, gdje su se upoznali sa načinima odgovornog gospodarenja otpadom, kaže izvršna predsjednica Sunca Gabrijela Medunić Orlić.

Cilj ovog studijskog putovanja, kaže Medunić, bio je da se predstavnci lokalnih samouprava i civilnog društva upoznaju s dobrom praksom gospodarenja otpadom i da je pokušaju primijeniti u Hrvatskoj. Tajnica kninske ekološke udruge Krka Inga Kukolj rekla je kako Knin i Šibensko-kninska županija može primijeniti takvu praksu i postati primjer za cijelu Hrvatsku.
Kukolj navodi kako je kninsko poduzeće Čistoća i zelenilo već postavilo zelene otoke, ekološka udruga Krka postavila je spremnike za odvajanje plastičnih vrećica i odjeće, a građanima Knina podijeljeno je i pedeset malih kompostera, tako da oni već sada odvajaju bio otpad. U okviru ovog, četvrtog sastanka, savjetodavnog vijeća održano je niz zanimljivih prezentacija, kao što je prezentacija posjeta jednom talijanskom postrojenju za obradu organskog otpada, koju je održala Ivana Grubišić iz udruge Sunce, zatim prezentacija naprednih tehnika gospodarenja otpadom Inge Kukolj i predavanje o iskustvu Trevisa, pročelnika kninske gradske uprave Nenada Damjanovića.