Grad Knin posjetila delegacija Europskog parlamenta

Delegacija Odbora za regionalni razvoj Europskog parlamenta dana 18. svibnja 2016. godine obišla je gradilište uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Kninu. Projekt je financiran sredstvima iz predpristupnih fondova Europske unije. Delegaciju čine Andrea Cozzolino (S&D, Italija), Lambert van Nistelrooij (EPP, Nizozemska), Andrey Novakov (EPP, Bugarska) sa suradnicima te hrvatske zastupnice u Europskom parlamentu Ivana Maletić (EPP) i Ruža Tomašić (ECR).

U ime Grada Knina goste su dočekali gradonačelnik Nikola Blažević koji je uvodno pozdravio delegaciju Odbora za regionalni razvoj, zamjenik gradonačelnika Slaven Ivić i predsjednik Gradskog vijeća Marinko Tokmakčija, dok je Šibensko-kninsku županiju predstavljao zamjenik župana Tomislav Vrdoljak.

Potpredsjednik Odbora za regionalni razvoj Europskog parlamenta Andrea Cozzolino čestitao je kninskoj lokalnoj samoupravi na postignutim rezultatima u povlačenju sredstava iz fondova Europske unije, a hrvatska europarlamentarka Ivana Maletić najavila je kako će 25 milijuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Europskog socijalnog fonda značajno doprinijeti fizičkom, socijalnom i gospodarskom razvitku kninskog područja. Gospođa Maletić vjeruje da je to ogroman razvojni potencijal za Knin i čitavo ovo područje. Izrazila je nadu da će se u sljedećim godinama osjetiti efekt priljeva sredstava iz europskih fondova u svakodnevnom životu građana. Županija je, također, imala priliku koristiti EU fondove i tu je priliku dobro iskoristila. Institucije i njihovi zaposlenici obučili su se raditi projekte i sad imaju potencijal za izradu novih projekata za EU fondove, što je jako pozitivno, zaključila je Ivana Maletić.

 

Nekoliko riječi o samom pročišćivaču iznio je predstavnik izvođača kao i direktorica Komunalnog poduzeća Sanja Bebek. Gospođa Bebek navela je kako je kapacitet uređaja prilagođen potrebama 20 tisuća stanovnika. Veličina parcele na kojoj se gradi uređaj je cca 1600 m2. Uređaj ima 3 stupnja pročišćavanja (mehanički, kemijski i biološki). Količina otpadnih voda je 2860 m3 po danu, što je uvjetovano kategorijom prijemnika – rijeke Orašnice. Tako pročišćene otpadne vode ( cca. 90% ) ispuštaju se u Orašnicu i dalje u Krku.