Grad Kninu odobrena su bespovratna sredstva za uređenje igrališta dječjeg vrtića

Grad Kninu odobrena su bespovratna sredstva za uređenje igrališta dječjeg vrtića

Središnji ured za demografiju i mlade Republike Hrvatske 3. svibnja 2021. godine objavio je Odluku o dodjeli bespovratnih sredstava jedinicama lokalne samouprave za ulaganja u objekte dječjih vrtića, prema kojoj su Gradu Kninu odobrena bespovratna sredstva u iznosu od 246.161,00 kuna za uređenje i opremanje igrališta dječjeg vrtića iza Područnog odjela Radost. Kako je ukupna vrijednost projekta je 633.190,25 kuna Grad Knin je osigurao preostala sredstva u Proračunu za 2021. godinu.

Projekt ulaganja u objekte dječjeg vrtića prijavljen je u suradnji s JU Lokalnom razvojnom agencijom Matica, koja je pripremila dokumentaciju i projektnu prijavu za Grad Knin. Tom prilikom je sklopljen Sporazum o partnerstvu s Općinom Biskupija jer Dječji vrtić CVRČAK iz Knina pruža odgojno-obrazovne usluge djeci s područja Biskupije temeljem Sporazuma s Gradom kao osnivačem.

Projekt obuhvaća prvu fazu ulaganja u uređenje dječjeg igrališta, nabavu i opremanje fiksnom opremom – spravama iza objekta Područnog odjela Radost u ulici 4. Gardijske brigade 16 u Kninu. Radovi obuhvaćaju vodovodne i građevinske radove, a oprema nabavu njihalica, ljuljački, anti-stres podloga i ostale potrebne opreme za igralište.

U odjelu boravi 53 djece u 10-satnom programu koji još uvijek nemaju adekvatno uređen prostor za boravak vani, izuzev nekoliko sprava ispred samog ulaza u objekt. Da bi Dječji vrtić osigurao adekvatne uvjete za boravak djece prema Državnom pedagoškom standardu u objektu Područnog odjela Radost nužno je urediti i opremiti igralište koje će koristiti više od 50 djece koja borave u vrtiću u 10-satnom programu. Grad Knin je 2017. godine pokrenuo inicijativu uređenja novog područnog odjela dječjeg vrtića u Kninu kako bi se omogućilo većem broju djece pohađanje vrtića. Grad je riješio i imovinsko-pravne odnose za objekt te je većim dijelom sufinancirao radove na uređenju i opremanju objekta. Ukupna vrijednost ulaganja u uređenje i opremanje novog vrtića bila je oko 4.600.000,00 kn uz sufinanciranje Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU te Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.