Miljevci su pokazali put prema pobjedi: ‘Operacija Miljevački plato imala je veliko psihološko i vojno značenje’

Predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Republike Hrvatske Damir Krstičević, ujedno i izaslanik predsjednika Vlade u srijedu, 21. lipnja 2017. godine prisustvovali su obilježavanju dvadeset pete obljetnice akcije “Miljevci”.

Svečanosti su nazočili i državni tajnik Ministarstva branitelja Ivan Vukić, zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-pukovnik Drago Matanović, posebni savjetnici ministra obrane Božo Kožul i Ivica Ušljebrka, zapovjednik Zapovjedništva specijalnih snaga brigadni general Perica Turalija i zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade brigadni general Tihomir Kundid te predstavnici lokalne zajednice i obitelji poginulih branitelja i ostali uzvanici.

U sklopu obilježavanja akcije Miljevci, visoko izaslanstvo predvođeno predsjednicom RH Kolindom Grabar-Kitarović, ministrom obrane Damirom Krstičevićem, državnim tajnikom Ministarstva branitelja Ivanom Vukićem i zamjenikom načelnika Glavnog stožera OS RH general-pukovnikom Dragom Matanovićem susrelo se s obiteljima poginulih u akciji “Miljevci”.

“Obilježavajući dvadeset petu obljetnicu operacije “Miljevci” danas slavimo pobjedu kako bismo se prisjetili slavne prošlosti i održali hrvatsku vojnu tradiciju”, rekla je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

U ovoj prigodi, ministar Krstičević zahvalio je hrvatskim braniteljima, sudionicima ove operacije, na doprinosu hrvatskoj slobodi i miru. “Danas se prisjećamo naših suboraca koji su svoje živote žrtvovali za slobodu Miljevaca i naše domovine Hrvatske. Operacija Miljevci bila je naznaka nezaustavljive hrvatske pobjede i pokazala je kako su hrvatski branitelji u vrlo kratkom vremenu izrasli u oružanu silu koja može izvoditi složene napadne operacije”. Ministar Krstičević također je poručio kako “upravo zato što znamo kakva je cijena slobode imamo odgovornost graditi hrvatski obrambeni i sigurnosni sustav kako bi našim građanima osigurali sigurnost i stabilnost – preduvjete za gospodarski razvoj”

Akcija u kojoj je oslobođen miljevački plato trajala je od 21. do 22. lipnja 1992. godine, a tijekom akcije oslobođen je prostor od 108 četvornih kilometara i sedam sela u šibenskom zaleđu.

Svečano obilježavanje 25. obljetnice započelo je postrojavanjem sudionika akcije „Miljevci“ nakon čega su položeni vijenci kod spomen obilježja u Drinovcima. Za sve poginule i umrle hrvatske branitelje služena je misa zadušnica u crkvi Imena Isusova u Drinovcima koju je predvodio biskup Tomislav Rogić, nakon čega je uslijedilo otvaranje izložbe ratnih fotografija te nastup ansambla plesova i pjesama Hrvatske Lado.

U ime Grada Knina nazočio je gradonačelnik dr.sc. Marko Jelić sa suradnicima.