Moguće otvaranje do 300 novih radnih mjesta u Kninu

Moguće otvaranje do 300 novih radnih mjesta u Kninu

Gradonačelnik Grada Knina, Marijo Ćaćić, mag.oec. te Župan Šibensko-kninske županije, dr.sc. Marko Jelić održali su sastanak sa predstavnicima društva PicoPACK Group Austria, renomirane kompanije sa poslovnicama u nekoliko država po Europi i Aziji.

PicoPACK Group posljednjih se godina pozicionirao kao renomirani proizvođač i distributer industrijske ambalaže. Njihov tim specijaliziran je za razvoj i proizvodnju industrijskih rješenja za pakiranje bilo koje vrste rasutih materijala u hrani (ljudska hrana, stočna hrana, sjemenke) i neprehrambenom sektoru (kemijski, farmaceutski, rudarski, cementni), kao i pakiranja opasnih tvari te za transportna rješenja tereta u vrećama.

Kao jedan od najvećih dobavljača te vrste robe u Europi, a potaknuti značajnim porastom cijene prijevoza iz Indije, te nemogućnošću osiguravanja pravovremenih isporuka, PicoPACK Group planira svoj pogon za proizvodnju proizvoda prebaciti iz Indije u Europu. Dodatni razlog predstavlja i nemogućnosti osiguravanja adekvatne kvalitete proizvoda u udaljenom pogonu u Indiji.

Grad Knin trenutno, kroz dva projekta, ulaže ukupno 45,5 milijuna kuna u poduzetničku infrastrukturu u Poslovnoj zoni Preparandija te, u sklopu tih projekata, provodi i aktivne mjere privlačenja investitora u te sadržaje. Upravo kroz te aktivnosti je uspostavljen kontakt i vrlo izgledna suradnja na realizaciji poslovne ideje društva PicoPACK Group Austria.

Ukoliko sve bude u redu, svoj budući proizvodno-distribucijski centar bi instalirali u kninskom Poduzetničkom centru, koji je trenutno u izgradnji. Riječ je o jednom od najznačajnijih projekata iz Intervencijskog plana grada Knina, ukupne vrijednosti 33.3 milijuna kuna, kojim se nekadašnja tvornica Kninjanka preuređuje u Poduzetnički centar, kao ključni element gradske poduzetničke infrastrukture. Završetak radova na Poduzetničkom centru se očekuje na proljeće sljedeće godine, nakon čega će se svi zainteresirani investitori moći useliti i u njemu započeti sa svojim radom.

Prema već pripremljenom Poslovnom planu, PicoPACK Group u početku planira zaposliti oko 70 zaposlenika s tim da do kraja sljedeće godine, ukoliko uspiju realizirati svoj plan, očekuju zapošljavanje ukupno 300 osoba u svom budućem kninskom pogonu. Posebna pogodnost Knina, kao lokacije za stacioniranje njihovog središnjeg proizvodno-distribucijskog centra, očituje se kroz mogućnost relativno brzog aktiviranja u novouređenom Poduzetničkom centru, bez obveze projektiranja i izgradnje novog objekta, zatim kroz mogućnost pronalaska dovoljnog broja zaposlenika adekvatne kvalifikacijske strukture, te kroz geostrateški povoljnu lokaciju sa razgranatom prometnom mrežom.

O ozbiljnosti ovog poduzetničkog poduhvata govori i činjenica da je društvo PicoPACK Group već u postupku registracije svoje poslovnice u Kninu, priprema otvaranje ureda i regrutiranje te edukaciju budućih zaposlenika. Djelatnici gradske uprave Grada Knina te gradske Lokalne razvojne agencije, jednako kao i prema svim drugim potencijalnim investitorima, stoje im na raspolaganju i pružaju punu podršku i pomoć u administrativnim poslovima oko pripreme i prijenosa njihove djelatnosti iz Indije u kninski Poduzetnički centar. Mogućnost otvaranja ovako značajnog broja novih radnih mjesta od iznimnog je značaja za Grad Knin, jer će doprinijeti opstanku njegovih građana te, po mogućnosti, i povratku bar dijela onih koji su odselili iz Knina jer nisu mogli svoja egzistencijalna pitanja riješiti u svom gradu. Isto tako, porast potražnje za radnom snagom posljedično bi trebao dovesti do rasta cijene rada, odnosno porasta plaća svih zaposlenih na području Grada Knina. Treba naglasiti da trenutno postoje i drugih potencijalni investitori koji su zainteresirani za otvaranje svojih pogona, pa se očekuje da će se budući Poduzetnički centar brzo popuniti i da će postojati potreba za izgradnju i infrastrukturno opremanje i drugih sličnih sadržaja.