U nedjelju 25. obljetnica napada na Potkonje i Vrpolje

Prvoga svibnja obilježava se 25. obljetnica napada srpske paravojske na sela Potkonje i Vrpolje. Predstavnici Grada Knina, UHBDDR i UDVDR-RH položit će vijence i zapaliti svijeće kod križa na Kninskoj tvrđavi u 8:45 sati, a nakon toga će se u crkvi sv. Barbare u 9:00 sati služiti sveta misa. Vijenci će se položiti i kod spomen obilježja u Potkonju u 9:45 sati i u Vrpolju u 10:15 sati.
Napadom na Potkonje i Vrpolje 1. svibnja 1991.godine, prijetnjama, ubijanjem i izgonom stanovništva hrvatske nacionalnosti iz Knina i okolnih mjesta započet je čin srpske pobune, zločina i zatiranja svega hrvatskog. Vrijeme je ovo izolacije hrvatskih mjesta, uništavanja sakralnih objekata, miniranja trgovina i učestalih napada pripadnika krajiške milicije i vojnika JNA.
Vrijeme je ovo i organiziranja obrane, početka naoružavanja i pružanja otpora velikosrpskoj agresiji u izoliranom Kijevu. Otporom Kijevljana kojima je potporu pružio i državni vrh iz Zagreba slanjem helikoptera u kojemu su bili dužnosnici Vladimir Šeks, Jerko Vukas i Luka Bebić, ujedinila se cijela Hrvatska u zaštiti svojih sunarodnjaka.
Refleksija događaja oko Kijeva imala je odgovor na drugoj strani u napadu na hrvatska sela Potkonje i Vrpolje kada je Martićeva milicija uz pomoć JNA uhitila i zatvorila sve odrasle muškarce, dok je ostatak stanovništva natjeran u progonstvo. Tog dana u Republici Hrvatskoj stvorene su prve prognaničke kolone, takvu sudbinu u periodu koji će slijediti podijelili su Kijevljani i stotine tisuća hrvatskih stanovnika u području ratnih djelovanja. Ovakav slijed događaja rezultirao je spontanim otporom hrvatskog naroda u zemlji i svijetu organiziranjem prosvjednih skupova (od kojih je najvažniji onaj ispred komande VRO Split kojim je počela otvorena agresija JNA na Republiku Hrvatsku) i suglasjem da će Hrvatska svim snagama braniti poziciju i cjelovitost svog teritorija.

U privitku program obilježavanja

program-potkonje-vrpolje-1.5.2016