Obavijest o obveznom mikročipiranju pasa

Mikročipiranje pasa je zakonska obveza koja proizlazi iz Zakona o veterinarstvu (NN 82/13, 148/13) kojim je u članku 45. propisano da svi psi moraju biti označeni mikročipom najkasnije 90 dana od dana štenjenja te upisani u Upisnik kućnih ljubimaca koji vodi Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane.

Unatoč tome,  mnogi neodgovorni građani to još nisu učinili zbog čega postoji veliki broj pasa koji nisu mikročipirani. Neodgovorni skrbnici koji ne izvršavaju svoje zakonske odredbe stvaraju time problem cijeloj zajednici jer se psi koji nisu mikročipirani vrlo često napuštaju i završavaju na ulici zbog čega na području Grada Knina postoji veliki broj pasa lutalica.

Tome se mora stati na kraj kako bi se zaštitili ljudi i životinje te u konačnici znatno smanjila sredstva koja je potrebno izdvajati za zbrinjavanje, kastraciju, oglašavanje i udomljavanje životinja zbog onih koji su napustili nemikročipirane pse.

Stupanjem na snagu Zakona o zaštiti životinja (NN 102/17), jedinice lokalne samouprave dužne su do 30. lipnja 2018. osigurati nadzor provedbe obveznog mikročipiranja pasa. Kontrolu obveznog mikročipiranja pasa provode komunalni redari te će sukladno zakonskim ovlastima komunalni redari u suradnji s djelatnicima Veterinarske ambulante Knin izlaziti na teren i obavljati kontrolu mikročipiranja pasa. Vlasnici pasa dužni su komunalnim redarima dopustiti provjeru obavljenog mikročipiranja, a za one koji nisu ispunili svoju zakonsku obvezu i nisu mikročipirali pse propisane su novčane kazne koje iznose do 6.000 kn.

Stoga ovom prilikom pozivamo sve vlasnike/skrbnike pasa na području Grada Knina koji još uvijek nisu izvršili zakonsku obvezu mikročipiranja da to žurno učine u najbližoj veterinarskoj ambulanti, kako bi odgovornim skrbništvom zaštitili svoje kućne ljubimce i izbjegli propisane novčane kazne koje su višestruko više od troškova mikročipiranja.

U privitku je letak o zakonskim obvezama vlasnika/skrbnika pasa koje propisuju Zakon o zaštiti životinja i Zakon o veterinarstvu.

LETAK – zakonske obveze vlasnika pasa