Obilježena deseta obljetnica kninskog Veleučilišta

U Kninu je u utorak svečano obilježena deseta obljetnica Veleučilišta Marka Marulića, u čijoj je proslavi sudjelovao i ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar.

Ministar Mornar rekao je kako će njegovo ministarstvo i dalje pomagati razvoj kninskog veleučilišta i najavio konkretnu pomoć u opremanju studentskog doma koji bi trebao biti završen početkom nove akademske godine.

– Ovo veleučilište je pionir inicijative koju u međuvremenu i drugi prepoznaju – promicanja ideje akademskog poduzetništva. Ideja je ne stvarati studente, završene diplomande koji će tražiti posao, nego studente koji će sami sebi stvarati posao – kazao je Mornar.

Kninska gradonačelnica Josipa Rimac rekla je kako je veleučilište ispunilo svoja očekivanja, a to se oočituje na brojnim područjima.

– Otvaranjem Veleučilišta je zaustavljeno raseljavanje mladih ljudi iz Knina, omogućen im je ostanak i školovanje. Upravo smjerovi poljoprivrede i stočarstva krša, te prehrambena tehnologija smjerovi su koji su uvijek kroz povijest hranili i odgajali ovaj kraj. To je naša povijest i mi je čuvamo. Nisu nam davali puno šanse. Govorili su da poljoprivreda i stočarstvo ovdje neće zaživjeti, pitali tko će to u ovim krajevima raditi i predlagali da je bolje osnovati studij informatike ili neki drugi sličan studij. Ali mi smo ponosni na našu povijest i tradiciju i drago mi je da smo kroz jednu sinergiju veleučilšta s OPG-ovima, gospodarstvom, poduzetništvom… napravili nove proizvode, oživjeli i modernizirali autohtone proizvode ovog kraja – rekla je na proslavi gradonačelnica Rimac.
Stručne studije Poljoprivrede krša, Stočarstva krša, Biljne proizvodnje, Prehrambene tehnologije te Trgovinskog poslovanja s poduzetništvom trenutno pohađa 360 studenata, a do sada je zvanje stručnog prvostupnika sa 180 ECTS bodova steklo 463 polaznika.

Na prigodnoj svečanosti, kojoj su nazočili i čelnici grada i županije, dodijeljena su i priznanja osobama koje su u ovih deset godina doprinijele razvoju veleučilišta. Medalju s likom Marka Marulića za životno djelo dobio je Ivan Pavić, pečatnjak veleučilišta dobio je Stanislav Rogić, Libar Marka Marulića dobio je Ivo Grgić, štit sv. Barbare Nenad Damjanvoić, zlatno pero Marka Marulića Tajana Krička i Ivan Milanović Litre, i srebrno pero Mladenka Šarolić.

Obilježavanje obljetnice nastavljeno je prezentacijom poljoprivrednih proizvoda i znanstveno-stručnim skupom “Plodovi prirode proplanaka i vrleti Knina i Promine.”.

Tekst i foto: Hrvoslav Pavić/ Tris.com

Preuzeto uz odobrenje autora

 

Veleucil 10 (1)
Veleucil 10 (2)
Veleucil 10 (3)