Obilježeno 100. godina od rođenja akademika Hrvoja Požara

Obilježavanje je započelo u gradskoj vijećnici prijamom gostiju, uglavnom znantsvenika, profesora i studenata. Goste su pozdravili gradonačelnik Nikola Blažević, predsjednik Gradskog vijeća Marinko Tokmakčija i saborska zastupnica Josipa Rimac zaželjevši im ugodan boravak u gradu, a Kninu zaželjevši puno novih Hrvoja Požara i novih akademika. Na prijamu su bila i dva živuća kninska akademika, Slavko Matić i Igor Anić.

Nakon prijama gostiju, svi zajedno krenuli su obnovljenim Požarovim skalama, od Veleučilišta do tvrđave, otvorivši jedan po jedan novoizgrađene informativne panoe posvećene kninskom akademiku.

Otvoreno je ukupno osam panoa koji predstavljaju život i doprinos kninskog znanstvenika u gradovima, institucijama i tvrtkama s kojima je bio povezan poput gradova Knina i Zagreba, Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Energetskog instituta, Sveučilišta u Zagrebu, Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža, HAZU-a i HEP-a, a panoe su u opuštenoj atmosferi otvarali predstavnici gore navedenih institucija.

Cilj penjanja bila je spomen soba Hrvoja Požara koja je preuređena te je dobila i multimedijalni sadržaj u obliku interaktivnog info pulta s kojega se mogu pročitati sve zanimljivosti vezane za život i znanstveni rad Hrvoja Požara te s kojega se može poslati i e-razglednica. Jednu takvu, Predsjednici RH Kolindi Grabar Kitarović poslala je saborska zastupnica Josipa Rimac.

Finale prvoga dana obilježavanja 100. obljetnice rođenja velikog Kninjanina bila je dodjela godišnjih nagrada Zaklade Hrvoje Požar i Hrvatskog energetskog društva za znanstveni doprinos i najbolja postignuća studenata energetike.

Drugoga dana obilježavanja na programu je bila Konferencija o životu i radu akademika i njegovom značaju za Republiku Hrvatsku. O Hrvoju Požaru kao Kninjaninu izlaganje je imala osoba koja je, kao i akademik, odrasla u staroj gradskoj jezgri, u blizini crkve svetoga Ante. Riječ je o saborskoj zastupnici Josipi Rimac koja je iznijela zanimljivosti o starome Kninu na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće, o poznatim kninskim skautima, kao i o obitelji Hrvoja Požara.

Tako smo doznali da je njegov otac bio jedan od onih koji su predvođeni Lujom Marunom otkupili i spasili kninsku tvrđavu od rušenja. Doznali smo i to da se Hrvoje Požar kao učenik izdvajao svojim znanjem i humanošću te da se, kada nije bio u školi, igrao na mjestu gdje su sada stube koje nose njegovo ime.

Na kraju konferencije kninski gradonačelnik Nikola Blažević iznio je inicijativu da Hrvoje Požar dobije Nagradu Grada Knina za životno djelo.