Očitovanje gradonačelnika Grada Knina dr.sc. Marka Jelića na vijest objavljenu  na portalu Šibenik IN „’Dvije učenice toliko su maltretirale moju kćer da sam je ispisao iz škole jer to više nije mogla podnijeti! Nisu je zaštitili ni ravnatelj ni stručni tim’

 „Potreseni situacijom da se ovako nešto događa u našem gradu, i to u jednoj od škola koje slove među najboljima osnovnim školama, ne samo na razini županije nego i šire, kao Grad imali smo ne samo obvezu nego i potrebu reagirati.

Svjesni da je nasilje problem u školama cijeloga svijeta, i da nažalost brojni pokušaji pedagoškog djelovanja ne donose rezultate, vjerojatno zbog čitavog niza drugih čimbenika, koji nasilje odobravaju ili ga provode (kao što su: utjecaj medija, agresivnih filmova prepunih nasilja, i sl.) ipak činjenica da se takvo nešto događa u „našoj školi“ osim što je zaprepastila nas, kao one kojima je povjereno da skrbe o ovom gradu, zaprepastila je i sve naše građane, napose one koji su roditelji,  navela nas je i da se zapitamo gdje smo kao pojedinci, ali posebno kao jedinica lokalne samouprave napravili propust,  odnosno da li smo učinili sve što je u našoj moći da do ovoga ne dođe.

 

Da li je problem nedostatak stručnog osoblja u školama (pedagoga, defektologa, psihologa, socijalnih radnika i dr.) ili se ipak radi o ignoriranju stvarnosti, teško je procijeniti, međutim iz ovakve situacije proizlazi da brojni školski programi za prevenciju nasilja o kojima se u javnosti govori su malo učinkoviti ili uopće nisu učinkoviti.

 

Nažalost, svjedoci smo da su brojne internetske stranice i novinski naslovi u posljednjih nekoliko godina svakodnevno preplavljeni brojnim temama nasilja. Među učenicima osnovnih škola sve češća je pojava neprihvatljivog ponašanja, kako od naizgled bezazlenog bježanja s nastave, tako do fizičkih i verbalnih napada.

 

Jedini način da spriječimo ove negativne tendencije je da se usmjerimo na prevenciju ovakvog ponašanja kod djece, a ne da djelujemo kada već dođe do ovakvih događaja. Za to nam je potrebno zajedničko djelovanje društva u cjelini – od roditelja, obitelji, obrazovnog i stručnog osoblja, institucija i pojedinaca koji rade sa mladima. Uz neophodnu promjenu zakonske regulative, uvođenje novih kolegija u sustav obrazovanja odgajatelja i nastavnika, te adekvatnom brigom stručnjaka, vjerujemo da svi zajedno možemo učiniti, ako ne značajan barem maleni, iskorak u cilju preusmjerenja ponašanja nasilnika u školama.

 

Ne želeći da djeca našega grada odlaze u školu ispunjena strahom i nemirom, osjećajem nesigurnosti, smanjenog samopoštovanja, da se radi vršnjačkog nasilja povlače u sebe, daostaju kod kuće kako bi izbjegla maltretiranja vršnjaka pod izgovorom da su bolesni, ovim putem apeliramo na sve nadležne institucije (obrazovne inspektore, policiju, pučku pravobraniteljicu za djecu, kninski Centar za socijalnu skrb, resorno  ministarstvo i dr.), koje su involvirane u predmetni proces da prioritetno pristupe radu na rješavanju istog.

 

Budući da kao Grad imamo nultu stopu tolerancije prema nasilju, ovim putem naglašavamo još jednom da najoštrije osuđujemo svako nasilje kao najekstremniji oblik neprihvatljivog ponašanja djece, kao i bilo koje drugo ponašanje koje utječe na obrazovne mogućnosti djece, i koje kao takvo stvara negativno ozračje u razredu i uzrokuje brojne poteškoće u ponašanju, prvenstveno žrtvama nasilja, ali i nasilnicima i promatračima.

 

Duboko se nadamo da je ovo jedini i ujedno  posljednji ovakav slučaj koji je zadesio naš grad.

 

                                                                                                              GRADONAČELNIK

                                                                                                            dr.sc. Marko Jelić

 

U privitku vijesti nalazi se tekst očitovanja gradonačelnika.

Očitovanje gradonačelnika Grada Knina dr.sc. Marka Jelića