Počinju radovi na izgradnji funkcionalne i dekorativne rasvjete i niskonaponske mreže na kninskoj tvrđavi

Počinju radovi na izgradnji funkcionalne i dekorativne rasvjete i niskonaponske mreže na kninskoj tvrđavi

Nakon više od godinu i pol dana provedbe postupka javne nabave radova konačno je potpisan ugovor o izvođenju radova na izgradnji funkcionalne i dekorativne rasvjete i niskonaponske mreže na kninskoj tvrđavi te je izvođač uveden u posao u petak, 14. listopada 2022. godine. Ugovorena vrijednost navedenih radova iznosi 9.873.040,00 bez PDV-a, odnosno 12.341.300,00 s PDV-om. Rok za završetak radova je 6 mjeseci te bi do kraja travnja 2023. godine kninska tvrđava trebala zasjati u novom svjetlu. Izvođači radova su članovi zajednice ponuditelja Neir d.o.o. iz Splita i Elgra d.o.o. iz Kaštel Sućurca.

Inače, izgradnja funkcionalne i dekorativne rasvjete i niskonaponske mreže na kninskoj tvrđavi dio je projekta „Uređenje infrastrukture na tvrđavi“, KK.08.2.1.09.0010, koji se sufinancira sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ukupna vrijednost projekta je 13.240.263,30 kn od čega je 85% ili 11.254.223,00 kn osigurano iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Najveći dio sredstava iz projekta namijenjen je za radove i stručni nadzor na izgradnji funkcionalne i dekorativne rasvjete i niskonaponske mreže, dok je oko 300.000,00 kn namijenjeno je za postavljanje sustava tehničke zaštite (video nadzor) na tvrđavi, što je već realizirano u lipnju ove godine.

Cilj ovog projekta je turistički valorizirati i aktivirati kninsku tvrđavu kao pokretača gospodarskog razvoja grada, a uz navedeni projekt na tvrđavi su trenutno u tijeku radovi na uređenju interpretacijskog centra i vinoteke/suvenirnice. Uskoro bi trebali započeti i radovi na izgradnji multimedijske dvorane i ljetne pozornice te zipline sustava i osiguravanja pristupačnosti za osobe s invaliditetom. Svi navedeni zahvati izvode se u sklopu Intervencijskog plana Grada Knina, a trenutno je u provedbi 9 projekata u vrijednosti od oko 120 milijuna kuna od čega je oko 100 milijuna kuna bespovratnih sredstava osigurano iz Europskog fonda za regionalni razvoj.