Potpisana Povelja o prijateljstvu i suradnji “5 hrvatskih kraljevskih gradova”

Povodom obilježavanja nebeske zaštitnice svete Stošije i proslave Dana Grada u Biogradu na Moru dana 15. siječnja 2015. godine svečano je potpisana Povelja o prijateljstvu i suradnji “5 hrvatskih kraljevskih gradova”- Grada Biograda na Moru, Grada Nina, Grada Solina, Grada Knina u Republici Hrvatskoj i Općine Tomislavgrad, Bosna i Hercegovina, Federacija Bosne i Hercegovine, Hercegbosanska županija.

Prvi susret četiriju prijateljskih gradova – Biograda, Nina, Knina i Solina, održan je u Kninu 2005. godine i nastavili su se održavati svaki put u drugome gradu, a odnedavno im se priključuje i Općina Tomislavgrad.   

Cilj Povelje je ostvarivanje zajedničkih interesa i promicanje suradnje na kulturno-gastronomskom području s  naglaskom na prekograničnu suradnju s Općinom Tomislavgrad, a radi postizanja učinkovitije turističke promidžbe i zajedničkih projekata prema fondovima Europske unije.   

Kako bi se prijateljstvo dodatno učvrstilo, a ujedno  nasljednicima, djeci i turistima predočilo znanje o hrvatskim kraljevima Krešimiru, Branimiru, Tomislavu, Zvonimiru i Jeleni, kraljevski gradovi u fazi su izrade zajedničke monografije „5 hrvatskih kraljevskih gradova“ koja bi iz tiska trebala izići do sredine godine.

BIOGRAD, 15.01.2015. Dan grada i sv, Stosija (pet kraljevskih gradova)---
BIOGRAD, 15.01.2015. Dan grada i sv, Stosija (pet kraljevskih gradova)—
BIOGRAD, 15.01.2015. Dan grada i sv, Stosija (pet kraljevskih gradova)--- Ivan Vukadina, Josipa Rimac, Ivan Knez, Blaženko Boban, Emil Æurko
BIOGRAD, 15.01.2015. Dan grada i sv, Stosija (pet kraljevskih gradova)— Ivan Vukadina, Josipa Rimac, Ivan Knez, Blaženko Boban, Emil Æurko
BIOGRAD, 15.01.2015. Dan grada i sv, Stosija (pet kraljevskih gradova)---
BIOGRAD, 15.01.2015. Dan grada i sv, Stosija (pet kraljevskih gradova)—

Povelja