Predstavljanjem pred investitorima i kreditorima završena prva godina Akceleratora za društvene poduzetnike
U utorak, 17.7. održan je Demo Day II kojim je i službeno završena prva godina provedbe novog potpornog programa Akcelerator za društvene poduzetnike. Program su pokrenuli #pankpoduzetnici iz Čakovca, zajednica društvenih poduzeća ACT Grupa koja djeluje kao poduzetnička potporna institucija, a u suradnji s jednim od vodećih svjetskih mikrofinancijskih fondova, European Fund for Southeast Europe (EFSE) i odjelom Fonda za tehničku podršku (EFSE DF) koji potiče razvojni utjecaj njegovih investicije, te Erste banka-om i njihovom zakladom ERSTE Foundation iz Beča.

Pred stručnim žirijem i (impact) investitorima i kreditorima iz Hrvatske i inozemstva svoje poslovne ideje predstavilo je pet najboljih i najspremnijih društvenih poduzeća u Hrvatskoj, odabranih nakon dvije razine selekcije te polugodišnjeg intenzivnog rada uz pomoć mentora i savjetnika. To su: BRLOG zadružna pivovara (Zadar), Marunuša jdoo (Knin), RoUm (Zagreb), Socijalna zadruga Humana Nova (Čakovec) te Zelena energetska zadruga (Zagreb).

U prvoj godini provedbe program je osigurao podršku za 15 društvenih poduzetnika koji su uz pomoć mentora razvijali svoje poslovne modele te učili kako uspješno prezentirati projekte potencijalnim investitorima. Tijekom desetomjesečnog intenzivnog rada odabrani timovi su prošli pred-akceleracijsku fazu (u kojem su se bavili prototipiranjem, testiranjem i validacijom rješenja te imali priliku za dodatno povezivanje i umrežavanje) i akceleracijsku fazu programa (razvoj / skaliranje poduzeća, razvoj tržišta, marketing, upravljanje poslovanjem), a program im je osigurao i male financijske potpora za daljnji razvoj njihovih projekata.

U utorak je u Zagrebu je održan ADP Demo Day II, završna prezentacija poslovnih modela i predstavljanje proizvoda/usluga. Stručni žiri u sastavu Jasmina Petrović (EFSE DF / Finance in Motion), Tina Sirotić (Erste banka), Ranko Milić (Eupolis Grupa) i Hrvoje Bogdan (Adizes Southeast Europe – ASEE) natjecateljima je dao povratne informacije na predstavljene poduzetničke pothvate i savjete za uspješan nastup na tržištu.

Događaju je prisustvovalo više od 50 predstavnika društvenih poduzeća i potpornih organizacija, investitora, financijskih institucija, javne uprave i medija.

U panel diskusiji “Stanje i razvojni potencijali ekosustava za podršku društvenim poduzetnicima u Hrvatskoj i regiji Zapadnog Balkana” održanoj nakon predstavljanja projekata sudjelovali su Mirjana Šakić (Erste Group), Jasmina Petrović (EFSE DF / Finance in Motion), Renata Brkić (Feelsgood SI Venture Fund, World Business Angels Investment Forum), Predrag Borojević (Funky Guerrilla) te Stevica Kuharski (Locodels).

Ključni izazovi s kojima se susreću društveni poduzetnici u Hrvatskoj su nedostatak poslovne podrške i otežan pristup financiranju razvoja i rasta. Akcelerator za društvene poduzetnike odgovara upravo na te izazove – društvenim poduzetnicima sa stabilnim poslovanjem osigurava poslovnu podršku za razvoj i realizaciju novih projekata, zaključeno je, između ostalog, na okruglom stolu.

Izvor: Facebook