Sat za planet Zemlju

Sat za planet Zemlju

WWF, svjetska organizacija za zaštitu prirode, i ove godine organizira Sat za planet Zemlju!

Ovogodišnji Sat za planet Zemlju usmjeren je, osim na podizanje svijesti o štetnosti klimatskih promjena, i na osvještavanje o velikom problemu sve većeg gubitka biološke raznolikosti, odnosno nestajanja sve većeg broja biljnih i životinjskih vrsta. Prema posljednjim dostupnim podacima iz WWF-ovog Izvješća o stanju planeta, čak je 60% vrsta izumrlo u posljednjih pola stoljeća.

Sat za planet Zemlju (Earth Hour) pokrenut je u Sydneyu 2007. godine kao građanska inicijativa u znak prosvjeda protiv klimatskih promjena i poziv na hitnu akciju. Na jedan sat posljednje subote u ožujku, milijuni ljudi širom svijeta isključuju svjetla kako bi izrazili simbolički čin podrške Zemlji.

Sat za planet Zemlju narastao je golemom brzinom i danas je najveća svjetska građanska inicijativa za zaštitu okoliša. Zajedno na svih sedam kontinenata govorimo u ime divljih vrsta i šuma, rijeka i oceana. I okupljamo se u ključnim akcijama koje su potrebne za obuzdavanje klimatskih promjena i zaštitu života kakav znamo.

U Guinnessovoj knjizi svjetskih rekorda pokret je naveden kao najveća svjetska volonterska akcija, a rezultati su svake godine sve bolji. Lani je javna rasvjeta ugašena u više od 7000 gradova u 188 zemalja svijeta!

Petu godinu za redom jedan od sudionika akcije je i Grad Knin, koji će u subotu 28. ožujka u 20:30 sati, na jedan sat ugasiti javnu rasvjetu na središnjem gradskom trgu Ante Starčevića.

WWF Adia – Sat za planet Zemlju