Simpozij “Na prvoj crti zdravlja”: Na kronični stres mogu se nakalemiti autoimune i maligne bolesti

Kronični stres, posebno kod PTSP-a i depresije, promijeni toliko naš um, da on kroz hormone djeluje na imunološki, živčani i hormonalni sustav te na organe – kazala je dr. Marijana Braš na simpoziju “Na prvoj crti zdravlja” koji je danas održan u Kninu.

U svom izlaganju “PTSP i kronična bol” Braš je istaknula kako kronična bol nije evolucijski korisna te kako nam ona ne treba. Upravo je liječenje kronične boli bitno kod liječenja PTSP-a, pojasnila je ova psihijatrica koja se PTSP-om bavi već 12 godina. Dodala je kako je najbolja metoda za liječenje PTSP-a psihoterapija.

O kroničnom stresu govorio je i prof. dr. Veljko Đorđević u izlaganju “Komunikacijske vještine u radu s oboljelima od PTSP-a i članovima njihovih obitelji”

– Na kronični stres mogu se nakalemiti autoimune i maligne bolesti – upozorio je Đorđević, dodavši da pacijente treba pripremiti da se poslije depresije i anksioznosti, nakon deset godina mogu pojaviti autoimune i maligne bolesti.

Đorđević je naglasio važnost medicine usmjerene na osobu koja uvažava psihičko, socijalno, tjelesno i duhovno u zdravlju i bolesti te koja promovira individualizirani pristup te uvažavanje i suradnju.

– Liječnik liječi cijelom svojom osobnosti. Važniji je odnos od psihoterapije. Koliko se svi damo, to je liječidbeno, a dobra interakcija doktora i bolesnika utječe na placebo učinak – podvukao je poznati zagrebački psihijatar, otkrivši zanimljivost kako „i u njegovoj struci ima činovnika i umjetnika“.

Simpozij “Na prvoj crti zdravlja” otvorio je kninski dogradonačelnik Nikola Blažević, a izlaganja su imali i novinar Vlado Čutura “Mediji – između stigmatizacije i objektivizacije braniteljske populacije” te dr. Antonela Karačić “Iskustvo u radu s hrvatskim braniteljima – Opća i veteranska bolnica Hrvatskog ponosa Knin”.

Nakon predavanja i rasprave predstavljena je knjiga “Braniteljsko zajedništvo – putokaz hrvatskog dostojanstva”.

Simpozij su organizirali Grad Knin, Opća i veteranska bolnica Hrvatskog ponosa, Zagrebački institut za kulturu zdravlja te Koordinacija kninskih braniteljskih udruga.