SVEČANO OTVOREN INTERPRETACIJSKI CENTAR I VINOTEKA NA KNINSKOJ TVRĐAVI

SVEČANO OTVOREN INTERPRETACIJSKI CENTAR I VINOTEKA NA KNINSKOJ TVRĐAVI

Grad Knin zajedno je s Kninskim muzejom provodio projekt “Uređenja interpretacijskog centra i vinoteke na tvrđavi” od 1. kolovoza 2021. godine do 31. prosinca 2023. godine, što je rezultiralo obnovom i revitalizacijom značajnih kulturnih objekata na kninskoj tvrđavi.

Ukupna vrijednost projekta iznosila je 2.8 milijuna eura, od čega je gotovo 2.4 milijuna eura osigurano iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Kroz projekt su dva ruševna objekta na tvrđavi obnovljena i prenamijenjena u kulturne atrakcije. Objekt bivše austro-ugarske vojarne rekonstruiran je i prenamijenjen u interpretacijski centar a objekt bivše barutane u vinoteku/suvenirnicu.

Za interpretacijski centar izrađena je izvedbena muzeološka dokumentacija na temelju koje je osmišljen kompletni postav centra. Također, kroz projekt je izrađen i plan upravljanja kulturnim dobrom – kninskom tvrđavom, čime se osigurava dugoročna održivost i zaštita ovog povijesnog lokaliteta. Edukacija vodiča interpretatora omogućuje posjetiteljima kvalitetno vođenje kroz interpretativni centar, dok su organizirane radionice za školsku djecu pružile edukativno iskustvo o povijesti tvrđave i lokalne kulturne baštine.

Vinoteka, smještena u prekrasnom okruženju kninske tvrđave, pruža jedinstveno iskustvo degustacije vrhunskih vina uz spektakularan pogled na grad. Ovaj prostor će biti mjesto okupljanja ljubitelja vina te će doprinijeti promociji lokalnih vinara i proizvoda.

Otvaranje Interpretacijskog centra i vinoteke na kninskoj tvrđavi predstavlja važan korak u očuvanju kulturne baštine grada Knina te u promociji turističkih potencijala ovog područja. Grad Knin poziva sve građane i posjetitelje da se pridruže u istraživanju ovih novih prostora.