Uništavanje ambrozije – prijavite lokacije na kojima raste

U tijeku je akcija uništavanja ambrozije koju provodi Grad Knin u suradnji sa Čistoćom i zelenilom, izvijestili su iz kninske gradske uprave te pozivaju građane da se priključe akciji, odnosno da kontinuirano uništavaju ambroziju čupanjem, košnjom, špricanjem i oranjem na površinama u svojem vlasništvu te na površinama koje koriste.

Također se pozivaju građani da u što kraćem roku prijave lokacije za koje sumnjaju da na njima raste ambrozija. To se može učiniti u zgradi gradske uprave, odnosno u Odjelu za prostorno uređenje, komunalne i imovinsko pravne poslove i zaštitu okoliša, ured broj 8.

Ambrozija, stručnog naziva Ambrosia artemisiifolia je biljka koja je ime dobila po listovima vrlo sličnim pelinu. Dobro razvijene boljke mogu proizvesti i do 10 grama peludnog praha. U dobrim uvjetima mogu narasti i do 1,5 metara visine i stvoriti grm. U gradovima se nalazi najčešće unutar neobrađenih gradskih i privatnih posjeda, na nasipima, uz željezničke pruge, ceste, kanale te u vrtovima koji se ne obrađuju. Raste vrlo intenzivno i na kultiviranim površinama i sve je češće nalazimo među žitaricama i okopavinama.
Čest je uzročnik alergijskih reakcija koje se mogu očitovati kroz kašalj, kihanje, hunjavicu, curenje vodenastog sekreta iz nosa, svrbljenje očiju te čak i gušenje.