Na veleučilištu svečano otvorena nova akademska godina

Na kninskom Veleučilištu Marka Marulića danas je svečano otvorena nova akademska godina za oko 400 studenata koji studiraju Prehrambenu tehnologiju, Poljoprivredu krša i Trgovinsko poslovanje s poduzetništvom kao i specijalistički stručni studij Ekonomski i normativni okvir poduzetništva.

Prvi put u studentske klupe sjelo je 100 brucoša što je u usporedbi s otvaranjem prošle akademske godine 13 studenata manje. Ipak, tada se naknadnim upisima broj brucoša povećao na 130, a povećanje broja naknadnim upisima očekuje se i ove godine.

Dekanica veleučilišta Lovorka Blažević izvijestila je nove studente kako je veleučilište dobro opremljeno, kako potiče suradnju s poduzetnicima te da svojom suradnjom s gospodarstvom i lokalnom i regionalnom samoupravom pomaže tranziciji društva u društvo znanja i stvara preduvjete razvoja.

– Nadam se da ćete iskoristiti resurse i biti kotačić ovog veleučilišta u njegovom cilju razvijanja u respektabilnu ustanovu. Pozivam vas da postanete dio akademske zajednice, ali i grada Knina koji se ponosi na svoje ljepote – uputila je brucošima poziv dekanica Blažević.

Poruku za studente imao je i predsjednik Studentskog zbora Davor Ilić.

– Nadam se da ćemo svi djelovati u pravcu unaprjeđenja studentskog života u Kninu. Očekujem da ćemo zadovoljiti standarde i vaša očekivanja – rekao je Ilić.

Kninski gradonačelnik Marko Jelić započeo je obraćanje duhovitom digresijom. Nabrajajući aktualne političare koji su studirali ili radili na veleučilištu, uključujući sebe, dožupana Blaževića, svoje zamjenike i predsjednicu Gradskog vijeća uputio je kroz smijeh poruku:

– Ako želite biti političar, upišite se na veleučilište.

Nastavio je zatim u ozbiljnom tonu i uputio studentima jasnu poruku kako moraju biti aktivni za vrijeme i poslije studija.

– Na globalnom tržištu nećete imati šanse ako se kontinuirano ne usavršavate. Ovo vam je prigoda. I nakon završenog studija morate biti iznimno aktivni da bi se probili na tržištu. Ne očekujte da ćete svi raditi u državnoj službi i da će vam netko drugi dati posao. Radite, učite i poduzimajte, uzimajte stvari u svoje ruke. Budite hrabri i borite se za sebe, budite junaci i borite se za druge – poručio je brucošima gradonačelnik Jelić.

Studentima se obratio i šibensko-kninski dožupan Nikola Blažević.

– Ovdje ćete stjecati potrebna znanja i vještine koje ćete, nadam se što prije, primijeniti na tržištu rada i tako stvoriti osobni benefit i benefit za društvo i državu koja vas financira. U vašem putu pomoći će vam nastavnici i zaposlenici veleučilišta – kazao je Blažević i istaknuo da je veleučilište osnovano kao zamašnjak razvoja grada Knina, a posebno poljoprivrede i prehrambene proizvodnje.

Uputio je i znakovitu kritiku strukturama kazavši kako su rezultati veleučilišta bili bolji kada je suradnja Grada Knina i Veleučilišta Marka Marulića bila bolja.

Po starom dobrom običaju Grad Knin je danas darivao najbolje studente sa tri smjera kninske visokošlolske ustanove. Tako su prijenosna računala na dar dobili Matea Peić sa Trgovinskog poslovanja s poduzetništvom, Gabrijela Dragić sa Prehrambene tehnologije i Marko Klepo sa Poljoprivrede krša.

Novu akademsku godinu blagoslovio je gvardijan Samostana i župnik Župe sv. Ante fra Marko Duran.

Izvor: Huknet.hr

Foto: Grad Knin