Vrijedna donacija, Knin – Vukovaru za vodotoranj

Prigodom obljetnice Sjećanja na Vukovar tročlana delegacija  Grada Knina posjetila je u petak 11. studenog ove godine grad heroj. Gradonačelnik grada Knina Nikola Blažević odredio je delegaciju u sastavu:  pročelnik za lokalnu samoupravu i društvene djelatnosti, Nenad Damjanović,  ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta,  Mato Milanović i jedan od osnivača Likovne kolonije, učitelj Fabijan Lovrić.

Cilj posjete gradu heroju Vukovaru bila je isporuka svih uradaka sa 13. Likovne kolonije održane u Kninu povodom obilježavanja 21. obljetnice VRO „Oluja“ . Radi se o 40 ulja na platnu i tri skulpture.

U rodnoj kući nobelovca Lavoslava Ružićke donacija je uručena pročelnici za kulturu i turizam grada Vukovara, Marini Sekulić uz nazočnost ravnateljice Javne ustanove u kulturi „Hrvatski dom“  Ivanke Miličić.

 Prema prihvaćenom prijedlogu grada Knina grad Vukovar će sredstva od prodaje darovanih slika, kao i slika iz već postojećeg fundusa, nakon obavljene aukcije upotrebiti za popravak svetog simbola otpora i neuništivosti,  Vukovarskog vodotornja.  

  Rodna kuća nobelovca Lavoslav Ružičke, poprište ove primopredaje, bila je inspirativna podloga za početak ugodnih i prijateljskih razgovore o bliskim temama iz prošlosti i sadašnjosti  ova dva grada prijatelja.

   U nastavku boravka vukovarski slikar Darko Tomić bio je vrijedni domaćin i vodić za razgledanje znamenitosti Vukovara, te mnogih mjesta stratišta nevinih žrtava u gradu heroju.