Izaslanstvo Grada Knina na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Tomislavgrada

Izaslanstvo Grada Knina predvođeno predsjednikom Gradskog vijeća Marinkom Tokmakčijom i pročelnicom za društvene djelatnosti Sanjom Lozančić nazočilo je sjednici Općinskog vijeća Tomislavgrada održanoj u povodu Dana Općine.

Dan Općine Tomislavgrad obilježava se 8. srpnja u spomen kada je na taj dan 1924. godine u čast tisućite obljetnice krunidbe kralja Tomislava položen kamen temeljac za izgradnju duvanjske bazilike.

Obilježavanje dana Tomislavgrada započelo je polaganjem vijenaca ispred spomen-obilježja poginulim braniteljima, a potom je održana i svečana sjednica Općinskoga vijeća.

Sjednici suu nazočili i veleposlanik RH u BiH Ivan Del Vechio, konzul-gerant RH u Mostaru Dragan Matijević, predstavnici federalne, županijske i općinske vlasti, predstavnici hrvatskih kraljevskih gradova Solina, Biograda na Moru i Knina, načelnici nekolicine općina, predstavnici kulturnih i vjerskih institucija, direktori javnih poduzeća i ustanova te drugi uzvanici.

Virgiliju Nevjestiću, najpoznatijem umjetniku iz duvanjskoga kraja i jednom od najznačajnijih suvremenih svjetskih slikara – grafičara, čija stalna postavka krasi i Franjevački muzej u Tomislavgradu, dodijeljen je Medaljon za životno i umjetničko djelo i zalaganje za razvoj umjetnosti i kulture na području rodnoga Tomislavgrada. Priznanje je u ime obitelji primila Ruža Pengušić, sestra pokojnoga Virgilija.

Anti Letici, jednom od najuspješnijih hrvatskih gospodarstvenika, Medaljon općine je dodijeljen zbog doprinosa i rezultata u razvoju duvanjskoga gospodarstva sedamdesetih godina prošloga stoljeća, kao i zbog nesebične pomoći koju je pružio u organiziranju života i obrane toga kraja u vrijeme Domovinskoga rata. Priznanje je u ime obitelji primila kći pokojnoga Ante, Nela Letica.

Adis Šahbaz, podrijetlom Duvnjak, po rođenju Livnjak, koji živi i radi u Nizozemskoj, proglašen je počasnim građaninom Tomislavgrada, zbog svoga humantarnoga djelovanja i nesebične pomoći duvanjskom Staračkom domu, kao i prijateljskoga odnosa prema mjestu iz kojega potječu njegovi korijeni. Priznanje je u ime obitelji primila Adisa Karabeg, sestra Adisa Šahbaza.