Biskup blagoslovio kapelu sv. Bartolomeja u Potkonju

Biskup blagoslovio kapelu sv. Bartolomeja u Potkonju

Šibenski biskup mons. Tomislav Rogić blagoslovio je danas kapelicu sv. Bartolomeja u Potkonju.

– Neka ova kapelica u vama probudi svjesnost o prisutnosti Boga i o prelasku u vječnost – kazao je u svojoj propovijedi biskup Rogić.

Šibensko-kninski župan Marko Jelić koji je prije pet godina pokrenuo inicijativu za gradnju kapelice rekao je da je ona treće sveto mjesto s titularom sv. Bartolomeja kroz povijest u Kninu.

Taj titular najprije je nosio samostan na Kapitulu za vrijeme hrvatskih kraljeva, a nakon njega i srednjovjekovna katedrala koju su Turci porušili 1522. godine. Sada to nosi kapelica koja se nalazi stotinjak metara od Kapitula i praktično ih samo dijeli rijeka Krka.

– Simbolično je da smo križ na kapelicu postavili točno 500 godina od dana kad su Turci srušili katedralu – rekao je župan i obećao da će angažirati ronioce da pretraže obližnje jezerce budući da postoji legenda da su benediktinci bacili u jezero zvona katedrale da ih Turci ne pronađu.

Gradonačelnik Marijo Ćaćić je istaknuo da je kapela napravljena domaćim snagama.

– Dizajnirao ju je kninski arhitekt Milan Zoričić i to uz pomoć Potkonjaca koji su kroz javnu raspravu davali svoje prijedloge, a sve su financirali Grad Knin i domaći donatori – podsjetio je gradonačelnik.

Izvor: HukNet

Foto: HukNet