Kninska publika pljeskom ispratila pretpremijeru Zvizdana

Publika u gotovo ispunjenoj kino dvorani kninskog Doma HV-a pljeskom je ispratila pretpremijeru filma Zvizdan, kao i njegovog redatelja Dalibora Matanića te glavne glumce Tihanu Lazović i Gorana Markovića.

Zvizdan prati hrvatsko-srpske odnose na graničnom prostoru Like i etnički miješanog zaleđa Dalmacije kroz tri ljubavne priče. Govori o zabranjenoj ljubavi, o njenoj fragilnosti, ali i o njenoj snazi. Ova filmska priča obuhvaća tri desetljeća, a smještena je u dva susjedna sela čija je povijest opterećena sukobima, netrpeljivošću i netolerancijom.

Osim Velike zlatne Arene u Puli i nagrade „Un Certain Regard“ u Cannesu, film je i hrvatski kandidat za Oskara.

Redatelj Dalibor Matanić, u izjavi novinarima prije projekcije, otkrio je poruku svog djela.

– Poruka je da se ova zemlja mora izdignuti iz svih loših stvari iz povijesti i krenuti putem koji uključuje ljubav, oprost i toleranciju. Doživio sam i čuo, pa i u ovom kninskom kraju, dosta sudbina koje su pune tuge, nesreće i boli, a to nije put. Povijest se voli ponavljati i voli se igrati s ljudima, a mi smo koristili filmski jezik da se to zaustavi – kazao je Matanić i otkrio kako će se film, osim za Oskara na stranom jeziku, natjecati i za Oskara na engleskom jeziku.

Glavna glumica Tihana Lazović kazala je kako nije očekivala toliki uspjeh Zvizdana kod gledatelja.

– Znali smo da će nama biti jako važan i da ga volimo, ali nismo znali da će ga i drugi toliko voljeti. Ovaj film nas je oplemenio i kao glumce i kao ljude – rekla je mlada zadarska glumica.

Da je poseban, znalo se prije nego je bio gotov, kazao je glavni glumac Goran Marković.

– Dok smo ga radili osjećali smo da je poseban. Najviše ipak raduju reakcije gledatelja. Kad vidiš da su ljudi uzrdmani, da si dirao njihov život, to je ono što glumac želi. Za nas je ovaj film bio zanimljivo i poučno iskustvo i emotivno nas je obogatio – kazao nam je splitski glumac.

Knin je jedan od samo pet gradova u kojima je Zvizdan imao pretpremijeru.

Besplatno gledanje ovog nagrađivanog filma Kninjanima je omogućio Grad Knin u suradnji s produkcijom filma, a prije same projekcije goste i publiku u ime Grada je pozdravio dogradonačelnik Slaven Ivić.