OBAVIJEST vlasnicima/skrbnicima pasa

Zakonom o zaštiti životinja (“Narodne novine” broj 102/17), između ostalih, utvrđena je obveza izvršenja kontrole obveznog mikročipiranja pasa. Jedinice lokalne  samouprave trebaju provjeriti jesu li svi psi na njihovu području označeni mikročipom. Ovom obavijesti želim Vam ukazati na važnost i nužnost provođenja obveznog mikročipiranja pasa.

Iako je obaveza označavanja pasa mikročipom na snazi još od 2004. godine, mnogi neodgovorni građani to još nisu učinili te se procjenjuje da do danas 30% pasa nije mikročipirano. Neodgovorni skrbnici koji ne izvršavaju svoje zakonske obveze stvaraju time problem čitavoj zajednici i tome se mora stati na kraj kako bi se zaštitili ljudi i životinje te u konačnici znatno smanjila sredstva koja se izdvajaju za zbrinjavanje, kastraciju, oglašavanje i udomljavanje životinja zbog onih koji su napustili nemikročipirane pse.

Iz tog razloga i kratkog zakonskog roka, apeliramo na vas da obavite mikročipiranje svojih pasa a djelatnici Grada Knina će ovaj tjedan započeti kontrolu i nadzor nad provođenjem ODLUKE o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja s napuštenim, izgubljenim i divljim životinjama, prema planu po naseljima i dijelovima Grada Knina.

Također vas želimo obavijestiti da ste dužni ovlaštenom službeniku-komunalnom redaru Grada Knina omogućiti provjeru obavljenog mikročipiranja psa na licu mjesta te dokaz o trajnoj sterilizaciji temeljem uvida u Upisnik kućnih ljubimaca koji vodi Ministarstvo poljoprivrede, Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane.

Za postupanje protivno odredba citirane Odluke, posjednik-prekršitelj će biti kažnjen iznosom od 300,00 kuna do 2.000,00 kuna (temeljem čl. 239. st. 1. Prekršajnog zakona NN RH 107/07, 39/13, 157/13, 110/15, 70/17), kada:

-ne drži pod kontrolom razmnožavanje kućnih ljubimaca i ne spriječi svako neregistrirano razmnožavanje (čl.19.),

-ne provede mjeru trajne sterilizacije psa odnosno mačke po naredbi komunalnog redara (čl.20.)

-komunalni redar će podnijeti prekršajnu odnosno kaznenu prijavu protiv posjednika-prekršitelja koji spriječi očitanje mikročipiranih životinja.

 

Mikročipirani pas je odgovornost njegovog skrbnika. 

KOMUNALNO REDARSTVO