Obilježen Dan logoraša srpskih koncentracijskih logora

U Kninu je obilježen Dan logoraša srpskih koncentracijskih logora koji se održava u sjećanje na prvu razmjenu zarobljenika u Tepljuhu, koja se dogodila u noći s 13. na 14. kolovoza 1991., kada je oslobođeno 54 hrvatskih vojnika i policajaca. Bila je to i prigoda da se bivši logoraši još jednom sastanu, odaju počast stradalima i prisjete tih najtežih dana provedenih u kninskim logorima.

Stipe Perlić iz Gospića jedan je prvih ratnih zarobljenika koji su boravili u kninskom zatvoru. Uhvaćen je kao policajac i odveden na najprije na ispitivanje kod kapetana Dragana, a onda u kninski zatvor gdje je mjesecima trpio psihičke i fizičke torture.

Nakon 52 dana provedena u logoru Stara bolnica, Stipe je ipak doživio oslobađanje i razmjenu.

Splićanin Vladimir Mikulić zarobljen je nakon pada Kijeva. Njegova je situacija bila osobito teška jer je kod kuće ostavio trudnu suprugu i četverogodišnjeg sina. Psihička i fizička zlostavljanja trpio je svakodnevno.

Vladimir je preživio zahvaljujući čvrstoj volji i vjeri. Nikada nije gubio nadu i u najtežim trenucima vjerovao je da će se vratiti kući.

Nažalost, za zločine počinjene u kninskim logorima izrečena je samo jedna pravomoćna presuda. A Vladimir se nakon oslobađanja priključio četvrtoj gardijskoj brigadi u čijem se sastavu borio do kraja rata. Slična je sudbina brojnih logoraša koji su se okupili u Kninu na obilježavanju razmjene. Zapalili su svijeće i položili vijence kod spomenika pobjede Oluja ’95, na zgradi stare bolnice gdje je bio najveći logor, na kninskoj tvrđavi, kao i na mjestu razmjene u Tepljuhu. Obilježavanju je nazočila i kninska gradonačelnica Josipa Rimac, saborski zastupnik Franko Vidović te izaslanici predsjednice, Sabora i Vlade.

Izvor: HRT Centar Knin