Održana 4. izložba sira iz mišine

U svečanoj dvorani Studentskog doma Fra Luje Maruna u Kninu danas je održana četvrta po redu Izložba sira iz mišine.

Izložbu je otvorila dekanica kninskoga Veleučilišta Marka Marulića Lovorka Blažević posebno pozdravivši svoje kolege, dekana Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu, prof. dr. sc. Zlatana Sarića te prodekanicu Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu, prof. dr. sc. Jadranku Frece.

Nakon pozdravnog govora dekanice, dr. sc. Marija Vrdoljak predstavila je projekt Veleučilišta „Razvojna suradnja znanstvenih institucija i lokalnih proizvođača mlijeka i sira u ruralnom razvoju – Mikrobiološka ispravnost proizvoda“.

Unutar projekta se istražuju sirevi iz mišine sa OPG-ova Mirka Validžića iz Oklaja i Željka Vuletića iz Maovica, općeniti cilj je suradnja znanstvenih institucija i OPG-ova, a svrha unapređenje kvalitete sira te podizanje standarda OPG-ova, doznali smo iz izlaganja dr. Vrdoljak.

O industrijskoj proizvodnji sira iz mišine govorio je prof. dr. sc. Samir Kalit sa Agronomskog fakulteta u Zagrebu, a o Mikrobiološkoj ispravnosti sira iz mišine i primjeni autohtonih starter kultura prof. dr. sc. Jadranka Frece, prodekanica Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu.

Nakon njenog predavanja upriličena je degustacija sireva od ukupno 12 proizvođača.

Program će se nastaviti izlaganjima dekana  Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu koji će govoriti o stanju i perspektivi sirarstva u BiH s posebnim osvrtom na sir iz mijeha, zatim prof. dr. sc. Slavka Mireckog s Biotehničkog fakulteta u Podgorici koji će govoriti o tehnologiji proizvodnje sira iz mijeha s područja Crne Gore te više stručne savjetnice Savjetodavne službe u Velikoj Gorici Anđele Pejaković o novostima u označavanju sira.

Izložba će završiti okruglim stolom i zaključcima.

Uz kninsko Veleučilište organizatori su Poljoprivredna savjetodavna služba i Udruga malih sirara Šibensko-kninske županije “Mišinac”, a pokrovitelji su Šibensko-kninska županija ispred koje je nazočio dožupan Nikola Blažević i Grad Knin ispred kojih su  nazočili zamjenik gradonačelnika Željko Džepina te predsjednica Gradskog vijeća Grada Knina Vedrana Požar.