Održana konferencija za medije povodom osnivanja Filantropskog fonda „Zajedno za zajednicu“ i raspisivanja prvog natječaja iz Fonda

U srijedu 08.02.2017. godine održana je konferencija za medije povodom osnivanja Filantropskog fonda „Zajedno za zajednicu“ iz kojeg Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva zajedno s partnerskom organizacijom Zakladom „Kajo Dadić“ iz Splita raspisuje prvi tematski natječaj za organizacije civilnog društva.

 

Partnerske su zaklade osnovale tematski Filantropski fond „Zajedno za zajednicu“ iz kojeg će se financirati projekti udruga i ustanova koji će doprinijeti razvoju lokalne zajednice, potaknuti volonterstvo, riješiti konkretne probleme detektirane u istima te povećati kvalitetu života domicilnog stanovništva i turista kroz brojne besplatne sadržaje i aktivnosti. Članovi Fonda su turističke organizacije s područja Primorske Hrvatske koje, uplaćujući sredstva u Fond s jasnom svrhom, sudjeluju u razvoju svoje lokalne zajednice.

 

Inovativnost Fonda proizlazi iz načina na koji se sredstva prikupljaju. Naime, za svaku kunu koja je prikupljena iz turističkog poslovnog sektora, Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva uplatila je još jednu. Na taj način sredstva su udvostručena. Fond je nastao kroz istoimeni projekt koji je financirala Nacionalna zaklada, a upravo inovativni model financiranja čini ovaj Fond jedinstvenim u Republici Hrvatskoj. Kroz ovu međusektorsku suradnju Zaklada teži poticati organiziranu i korporativnu filantropiju, osiguravajući svojim korisnicima, organizacijama civilnog društva, još jedan izvor financiranja, a lokalnom stanovništvu kreiranje zajednice prema stvarnim potrebama.

 

Tri su turističke organizacije pokazale filantropski duh postavši prvim članicama Filantropskog fonda „Zajedno za zajednicu“, prepoznajući važnost ovakvog udruživanja u organiziranu korporativnu filantropiju. Članice Fonda su Valamar Riviera iz Poreča, Milenij hoteli iz Opatije te Turistička zajednica Općine Brinje, a u suradnji s istima programiran je prvi natječaj za organizacije civilnog društva.

 

Fond i natječaj predstavila je Helga Možé Glavan, upraviteljica Zaklade, ističući kako je ovaj Fond tek u začetku i razvijat će se kroz buduće razdoblje. „Želja je okupiti velike turističke tvrtke kako bi kroz društveno odgovorno poslovanje i organiziranu korporativnu filantropiju vratili dio financijskih sredstava u zajednicu. Partnerske zaklade su s članovima Fonda zajednički programirale natječaj osluškujući potrebe lokalne zajednice uz tendenciju da se održi jednostavnost same natječajne procedure“, rekla je Glavan.

 

Tanja Janjatović, Quality Manager Amadria Park-a, naglasila je kako Milenij hoteli žive i djeluju na području Opatije, poštujući najviše standarde u hoteljerstvu te podržavaju dugotrajne projekte trajne vrijednosti za lokalnu zajednicu. „Nadamo se da će ovo biti primjer drugima i ohrabrenje lokalnim udrugama da se prijave i da kroz zajedničku suradnju stvore sadržaj za lokalno stanovništvo i turiste.“ istaknula je.

 

Mira Špehar, direktorica Turističke Zajednice Općine Brinje, objasnila je  da TZ, iako novoosnovana, potiče udruge na angažiranje i djelovanje u zajednici. „Fond je odlična ideja i nadamo se da će poslužiti kao poticaj drugima za uključivanje. Tendencija je da udruge detektiraju lokalne probleme te kroz prijavu projekta riješe iste. Svijesni smo da u Brinju postoje velike potrebe pa bi projekti trebali doprinijeti kreiranju novih sadržaja i aktivnosti za domicilno stanovništvo i turiste koji posjećuju Općinu.“

 

Valamar Riviera podržava  Filantropski fond  ‘Zajedno za zajednicu’ u sklopu svojih krovnih programa društveno odgovornog poslovanja. Osim niza vlastitih inicijativa i programa kojima aktivno podržavamo potrebite članove društva i sveobuhvatan razvoj lokalne zajednice, Valamar ovime želi potaknuti razvoj projekata koji su usmjereni na nove sadržaje i kvalitetu življenja lokalne zajednice te naših gostiju.“ – istaknuli su iz Valamar Rivijere.

 

Ukupna vrijednost natječaja iznosi 125.000,00 kuna, a najveća vrijednost koju prijavitelji mogu tražiti iznosit će 25.000,00 kuna. Pravo prijave imati će udruge i ustanove koje imaju sjedište registrirano na području sljedećih županija: Istarske, Primorsko-goranske, Dubrovačko-neretvanske i Ličko-senjske, a aktivnosti projekata provoditi će se na području Grada Poreča, Grada Labina, otoka Krka i Raba, Grada Opatije, Općine Brinje i Grada Dubrovnika. Tematska područja koja natječaj pokriva su uređenje okoliša i javnih prostora te inovativni sadržaji i aktivnosti za domicilno stanovništvo i turiste. Natječaj će biti objavljen na stranicama partnerskih zaklada 15.02.2017. godine kada će svi zainteresirani moći vidjeti sve uvjete natječaja, kriterije i rokove.

 

 

Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva